In ce conditii instanta de judecata este singura varianta pentru sotii care vor sa divorteze?
Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea unuia dintre soti sau atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, toate aceste situatii fiind reglementate de noul Cod civil. Acelasi document stabileste ca sotii pot apela la instanta de judecata indiferent daca sunt sau nu de acord cu desfacerea casatoriei. Afla din materialul de mai jos care sunt pasii de urmat pentru introducerea unei actiuni de divort, ce aspecte procedurale trebuie indeplinite, precum si ce costuri implica aceasta procedura.
Divortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, „Desfacerea casatoriei”, care stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii:
- prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
- atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
In cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acest lucru va putea fi facut fie prin procedura administrativa, fie la notarul public, procedurile fiind reglementate de Codul Civil in cuprinsul art 375-378.
„Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii”, se mentioneaza in actul normativ citat.
Totusi, potrivit avocatului Gabriela Gerber, consultant in Forumul AvocatNet.ro, divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor, dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii privind beneficiile medierii.
Divort in instanta, chiar daca sotii sunt de acord. Ce presupune?
Potrivit art. 374 din noul Cod civil, „divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie”.
„Spre deosebire de vechea reglementare cuprinsa in Codul familiei, care permitea divortul prin acordul sotilor doar daca nu rezultau copii minori nascuti din casatorie si a trecut cel putin 1 an de la data incheierii casatoriei, actualul Cod civil stabileste ca sotii pot divorta prin acord indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie”, a explicat pentru AvocatNet.ro Gabriela Gerber.
Prin urmare, potrivit consultantului, divortul prin acord poate fi pronuntat de instanta de judecata la cererea comuna a sotilor sau la cererea unuia dintre soti, acceptata de celalalt sot.
Divort in baza cererii comune
Procedura in cazul divortului pe baza cererii comune a sotilor presupune semnarea cererii de catre ambii soti sau de catre un mandatar comun, cu procura speciala autentica. Daca mandatarul este avocat, el va certifica semnatura sotilor, potrivit legii. „Primind cererea de divort, instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu”, a explicat avocatul.
La termenul de judecata astfel fixat, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va pronunta divortul fara a administra probe cu privire la motivele de divort. „Prin aceeasi hotarare, instanta va lua act de invoiala sotilor cu privire la cererile accesorii”, continua Gerber, adaugand ca, daca sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, atunci instanta va administra probe si va pronunta o hotarare supusa cailor de atac prevazute de lege.
Important! Hotararea asupra divortului pe baza acordului sotilor este definitiva.
Divort in baza cererii unuia dintre soti, acceptata de celalalt sot
Noul Cod de procedura civila stabileste ca atunci „cand cererea de divort este intemeiata pe culpa sotului parat, iar acesta recunoaste faptele care au dus la destramarea vietii conjugale, instanta, daca reclamantul este de acord, va pronunta divortul fara a cerceta temeinicia motivelor de divort si fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei”.
Prin urmare, subliniaza consultantul contactat de noi, cererea initiala care investeste instanta de judecata este o cerere de divort din culpa pentru motive intemeiate, insa acordul partilor are loc in fata instantei de judecata.
„Pentru ca divortul sa se pronunte prin acordul partilor este necesara recunoasterea de catre parat a faptelor care au dus la desfacerea casatoriei si, totodata, cumulativ, este necesar ca si reclamantul sa fie de acord cu desfacerea casatoriei pe baza acordului sotilor”, atentioneaza Gerber.
Pe de alta parte, potrivit avocatului, daca sotul reclamant nu este de acord cu divortul prin acord, atunci recunoasterea de catre sotul parat a motivelor care au dus la desfacerea casatoriei nu va determina schimbarea temeiului juridic initial al cererii de divort. In schimb, va constitui un mijloc de proba, alaturi de celelalte probe ce se vor administra si in baza carora instanta va admite cererea de divort solutionata in conditiile stipulate de noul Cod de procedura civila privind divortul din culpa.
Singura varianta pentru sotii care nu se inteleg este instanta de judecata
Daca, in cazul divortului prin acordul sotilor, instanta este optionala, atunci cand sotii nu ajung la un acord instanta de judecata este singura varianta pentru desfacerea casatoriei. Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil:
- atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
- la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
- la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Divortul pentru motive temeinice
„Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila”, se precizeaza in noul Cod de procedura civila. Mai mult chiar, conform aceluiasi act normativ, instanta poate sa pronunte divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt vinovati de destramarea casatoriei.
In schimb, daca paratul nu a formulat cerere reconventionala, iar din dovezile administrate rezulta ca numai reclamantul este culpabil de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata, mentioneaza Gabriela Gerber.
Motivele de natura subiectiva, personale, care aduc in discutie responsabilitatea a cel putin unuia dintre soti sunt lasate de legiuitor la libera apreciere a instantei. Judecatorul este astfel chemat sa se pronunte asupra temeiniciei motivelor invocate, tinand seama de toate circumstantele care particularizeaza o anumita speta, urmand sa decida desfacerea casatorie numai atunci cand motivele ( a caror realitate a fost dovedita prin probe) sunt cu adevarat serioase, severe si de nesuportat, prin natura si gravitatea lor compromitand relatiile personale dintre soti si facand imposibila continuarea casatoriei.
Vinovatia sotilor stabilita de instanta de judecata cu ocazia pronuntarii hotararii nu are consecinte directe asupra partajarii bunurilor comune, cotele cuvenite fiecarui devalmas stabilindu-se conform contributiei reale si efective la dobandirea bunului. Nici in privinta incredintarii copiilor minori, in principiu vinovatia sotilor in desfacerea casatoriei nu are consecinte, instanta pronuntand hotararea si tinand seama exclusiv de interesul superior al copilului.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!