In zece ani, terenurile agricole s-au scumpit de 25 de ori

 

Terenurile agricole s-au scumpit de 25 de ori în perioada 2002-2012 si au ajuns la un nivel mediu de 4.600 euro/hectar, aproape de cotatia din Franta, Polonia si Brazilia dar peste Ungaria, sau Australia, potrivit unui raport al casei britanice de consultanta imobiliara Savills.

terenuri agricole„Daca nu platesti 4.000 de euro, nu cumperi niciun hectar într-o zona buna“, explica Erik Jantzen, proprietarul companiei Jantzen Development, activa pe piata terenurilor agricole din România.

Terenurile agricole sunt un plasament care a început sa fie luat serios în considerare de investitori abia dupa 2009, pe masura ce piata imobiliara traditionala a cazut. Cei care au simtit tendinta înca acum un deceniu au fost cei câsti­gatori, având în vedere ca valoarea acestor active a crescut în medie cu 40% în fiecare an.

Piata terenurilor agricole nu a ajuns la vârf, astfel ca majorari suplimentare de preturi sunt asteptate si în urmatorii ani, noteaza compania britanica.

Cele mai mari ritmuri de crestere au fost înregistrate pe lânga România de alte economii emergente precum Un­garia, Brazilia sau Mozambic.

Piata terenurilor agricole din România s-a liberalizat în acest an pentru investitorii persoane fizice din Uniunea Europeana, în consecinta Guvernul a adoptat o lege a tranzactiilor cu terenuri agricole ce da întâietate la achizitie comunitatii locale.

Agricultura locala are 13,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 8,5 milioane de hectare de teren arabil. Investitorii straini controleaza prin proprietate sau contracte de arenda pe termen lung circa un milion de hectare, adica 12% din piata. Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie