Romgaz isi vinde jumatate din participatia sa de explorare petroliera in Polonia

 

Romgaz negociaza cu o companie americana, careia urmeaza sa-i vânda jumatate din participatia de 30% din asocierea pentru explorarea si exploatarea perimetrelor de gaze naturale Cybinka si Torzym din Polonia.

romgaz platformaHorizon General Ltd, o companie a unui grup american care are operatiuni si în Slovenia si Ungaria, ar putea cumpara participatia Romgaz (SNG), de 30% la proiectul de explorare si exploatarea perimetrelor de gaze naturale Cybinka si Torzym, din Polonia.

Tranzactia a devenit realizabila dupa ce operatorul principal al proiectului, San Leon Energy a decis sa vânda jumatate din participatia sa aceluiasi cumparator, potrivit Bloomberg si Proactive Investors. Actionarii Romgaz (SNG) aprobasera, înca din septembrie anul trecut, reducerea la jumatate a participatiei de la Cybinka si Torzym.

Horizon a propus tuturor asociatilor aceiasi termeni ai tranzactiei. Urmeaza sa finanteze, cu câte sase milioane de euro, forajul a câte un put în fiecare din cele doua perimetre. Înaintea tranzactiilor, San Leon Energy avea 45% din titlurile de participatie, Romgaz 30%  si un al treilea asociat, Sceptre Oil & GasGas, detinea restul de 25%.

Romgaz (SNG) a cheltuit peste 420 de milioane de lei, anul trecut, pe operatiuni de exploare în România. „Au fost identificate trei noi acumulari de gaze naturale si au fost evaluate opt structuri descoperite anterior”, potrivit raportului preliminar al companiei pe 2013.

În cadrul parteneriatului cu Lukoil pentru perimetrele Rapsodia si Trident din Marea Neagra „au fost finalizate procesarea si interpretarea seismicii 3D achizitionate si au fost initiati primii pasi pentru lucrarile de foraj”.

Compania este titular 100% la noua perimetre de explorare în România, si cotitular la patru perimetre, în baza unor acordurilor de concesiune. Are în exploatare 143 zacaminte comerciale si cinci zacaminte incluse în categoria celor cu productie experimentala, potrivit raportului pe 2013. Romgaz mai are drepturi de explorare si productie si în Slovacia.

Romgaz (SNG) a încheiat anul trecut cu un profitprofit net de peste 930 de milioane de lei, din afaceri nete de 3,89 miliarde de lei. Actiunile SNG se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la un pret de 33,6 lei / titlu, si sunt purtatoare de dividend (2,57 lei / titlu). Achizitia actiunilor SNG la pretul actual ar conduce la un randament al dividendului de 7,6%.

Potrivit pretului de la BVB compania este evaluata la 12,95 miliarde de lei (aproape 4 mld. euroeuro). SNG are, astfel, a doua cea mai mare capitalizare a unei companii românesti de la BVB, dupa OMV Petrom (SNP). Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie