Ministrul Muncii sustine ca proiectul de lege privind subventionarea serviciilor sociale va fi revizuit pentru ca discrimineaza
Proiectul de lege privind subventionarea serviciilor sociale va fi revizuit, pentru ca, asa cum este formulat in prezent, discrimineaza, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, in emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la Pro TV.
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a precizat ca proiectul de lege privind subventionarea serviciilor sociale – puternic contestat de organizatiile neguvernamentale, care au cerut in repetate randuri retragerea lui – va fi revizuit.
Demnitarul a adaugat ca va analiza posibilitatile prin care va putea sa vina in sprijinul organizatiilor neguvernamentale, considerand la randul sau ca proiectul, in forma actuala, discrimineaza. „Asa cum e formulata acum, din punctul meu de vedere, legea discrimineaza, pentru ca finantarea s-ar duce mai mult in rural. Dar probleme sunt si in urban”, a explicat Rovana Plumb.
Mai multe organizatii neguvernamentale au cerut deputatilor din Comisia de munca, in 17 februarie, sa respinga proiectul de lege privind subventionarea serviciilor sociale, explicand ca adoptarea acestuia ar insemna o lege foarte putin aplicabila, care ar lasa mii de beneficiari fara servicii sociale.
Organizatiile neguvernamentale au incercat sa convinga parlamentarii, in cadrul unei dezbateri publice, ca proiectul de lege privind subventionarea serviciilor sociale acordate de ONG-uri si culte trebuie respins din cauza faptului ca modificarile pe care le-ar aduce ar fi in detrimentul beneficiarilor si ar insemna costuri si mai mari pentru bugetul de stat.
Principalele modificari care nemultumesc organizatiile neguvernamentale se refera la faptul ca sumele de la bugetul de stat, cu destinatia de subventii, se vor acorda doar furnizorilor de servicii sociale din comunitatile rurale si in localitatile cu o populatie de pana la 10.000 de locuitori si doar pentru primii trei ani de functionare.
O alta prevedere contestata se refera la nivelul subventiei acordate, acesta neputand depasi 50 la suta din costul standard pe beneficiar pentru un tip de serviciu social stabilit conform legii.
Reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), initiatorul proiectului de act normativ, au explicat atunci ca acesta a aparut ca urmare a unei recomandari a Curtii de Conturi care a atras atentia ca este o problema in ce priveste verificarea sumelor acordate, pentru ca acest lucru nu poate fi realizat la modul real luna de luna.
Reprezentantii ONG-urilor au reclamat insa faptul ca proiectul de act normativ a fost elaborat fara sa existe in prealabil o analiza privind necesarul in domeniul social si au cerut identificarea unui mecanism eficient, astfel incat sa nu se mai ajunga la taierea subventiilor de la un an la altul.
„Organizatiile neguvernamentale nu pot prelua responsabilitatea statului in ceea ce priveste finantarea integrala a serviciilor oferite beneficiarilor deserviti, astfel miile de beneficiari actuali deserviti de ONG-uri, se vor reintoarce catre serviciile publice si asistarea lor va atrage dupa sine cheltuieli semnificativ mai mari pentru bugetul de stat sau bugetele locale. Proiectul de lege isi propune sa plaseze responsabilitatea finantarii serviciilor la nivelul autoritatilor locale fara a se baza pe o analiza de impact care sa demonstreze ca autoritatile publice locale sunt pregatite sau dispun de fondurifonduri pentru a acoperi serviciile de care au nevoie beneficiarii actuali”, a spus Daniela Gheorghe, directorul executiv de la Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), potrivit Mediafax.
Ea a precizat ca 60% din centrele de zi, care au functionat pana in 2002 – 2003, au fost inchise dupa ce au trecut la autoritatole locale. Daniela Gheorghe a atras atentia asupra faptului ca avizarea favorabila a acestui proiect de lege va contribui la restrictionarea accesului direct la servicii sociale pentru mii de beneficiari actuali de la bugetul de stat (copii, varstnici, persoane cu handicap, persoane in nevoie) care nu sunt din mediul rural sau care nu vor beneficia de serviciile subventionate conform noii legi in primii trei ani de functionare.
Totodata, ea a amintit ca nu exista standarde de cost pentru serviciile sociale, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care Curtea Constitutionala a respins Legea descentralizarii.
Directorul de programe de la Organizatia „Salvati Copiii”, George Roman, a semnalat faptul ca prin disparitia unor servicii sociale, asigurate in prezent de ONG-uri cu ajutorul acestor subbventii, vor creste si mai mult cheltuielile pe care statul va trebui sa le asigure, explicand ca pentru un asistent maternal care ar prelua un beneficiar aflat intr-un serviciu social acum, statul ar trebui sa aloce o suma de cateva ori mai mare. incont.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!