Inainte de vanzarea unui teren nu este necesara intabularea lui

 

Ministerul Agriculturii a elaborat si supus dezbaterii publice proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor Metodologice ale Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vânzarii-cumpararii terenurilor agricole situate în extravilan, prin care stipuleaza atât atributiile autoritatilor locale, cât si pasii pe care trebuie sa-i parcurga vânzatorul terenului agricol.

Teren de vanzareAstfel, potrivit art. 5, alin. (1), pentru a putea vinde terenul, proprietarul trebuie sa depuna la primarie cererea privind afisarea ofertei de vânzare, însotita de oferta si de o copie a BI/CI/pasaportului vânzatorului persoana fizica, o copie legalizata sau certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei, a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vânzare (dupa caz: contract de vânzare-cumparare, contract de donatie; proces-verbal de predare-primire, sentinta/decizie civila definitiva si irevocabila, titlu de proprietate, certificate de mostenitor, contract de schimb, act de lichidare patrimoniu, altele asemenea), precum si „extrasul de carte funciara pentru informare emis cu cel mult 30 de zile înainte de afisarea ofertei, însotit de extrasul de plan cadastral al imobilului, în sistem de coordonate stereografic 1970, în conditiile în care terenul este intabulat”.

Av. Coltuc: Cadastrarea unui singur hectar costa între 1.100 si 1.500 lei

Contactat telefonic, avocatul Marius Coltuc a explicat pentru Curierul National ca acest paragraf nu prevede obligativitatea intabularii terenului, fiind suficienta doar cadastrarea acestuia.

„Nu este obligatoriu ca terenul ce urmeaza a fi vândut sa fie intabulat. Este suficienta doar cadastrarea. Problema este ca aceasta operatiune este destul de costisitoare, variind între 1.100 si 1.500 lei pentru un hectar. Dar, pentru ca majoritatea proprietarilor de terenuri agricole care vor sa le vânda nu dispun însa de aceste sume, acestia pot cere cumparatorilor, în baza unui contract, un fel de împrumut pentru a putea perfecta documentele”, a explicat avocatul.

Se va înfiinta o baza de date a circulatiei terenurilor

Un alt element de noutate cuprins în Normele Metodologice se refera la faptul ca structura centrala si structurile teritoriale vor înfiinta o baza de date a circulatiei terenurilor agricole situate în extravilan, la nivel central, respectiv la nivel judetean, dupa caz, utilizând informatiile cuprinse în avizele emise, informatiile comunicate de catre structurile Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România (UNNPR) si ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), precum si informatiile cuprinse in adeverintele emise de catre primarii.

În acest scop, structura centrala si structurile teritoriale vor încheia protocoale de colaborare cu structurile UNNPR si ale ANCPI, care vor cuprinde categoriile de informatii care se comunica, natura informatiilor, regimul de procesare, prelucrare si acces în spatiul public a acestor informatii, având în vedere prevederile legislatiei referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.

„Bazele de date a circulatiei terenurilor vor cuprinde cel putin informatii privind suprafata de teren agricol situata în extravilan vânduta-cumparata la nivel judetean, respectiv national, amplasamentul terenurilor, categoria de folosinta a acestora, balanta terenurilor pe categorii de folosinta, pretul de vânzare. Structura centrala si structurile teritoriale elaboreaza periodic buletine informative privind piata funciara si circulatia terenurilor agricole situate în extravilan, care se supun informarii publice prin afisare pe site-ul propriu”, se arata în proiectul de ordin. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie