Codul COR a fost actualizat cu cinci grupe de baza in domeniul educatiei. Una din grupe cuprinde si meseria de mediator scolar

 

Cinci grupe de baza in domeniul educatiei au fost introduse in 22 februarie 2014 in Clasificarea ocupatiilor din Romania. In consecinta, pentru a armoniza legislatia in materie, autoritatile au completat din nou COR cu descrierile si ocupatiile aferente noilor grupe de baza, un act normativ in acest sens fiind publicat astazi in Monitorul Oficial.

codul corClasificarea ocupatiilor din Romania a suferit mai multe modificari substantiale pe parcursul anului 2013, cea mai recenta dintre acestea fiind cea operata de HG nr. 1116/2013 ce a intrat in vigoare in 22 februarie 2014.

Practic, prin actul normativ citat se actualizeaza legislatia romaneasca in conformitate cu clasificarea internationala ISCOISCO 08, in sensul ca se introduc reglementari prin care se expliciteaza structura COR si, de asemenea, se introduc grupe de baza noi in domeniul educatiei. Astfel, structura Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel grupa de baza (conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor – ISCOISCO 08) se completeaza cu cinci grupe de baza noi, dupa cum urmeaza:

  • Dupa grupa de baza 2424 Specialisti in formarea si dezvoltarea personalului se introduce o noua grupa de baza, cu urmatorul cuprins: „2429 Specialisti in administratie neclasificati in grupele de baza anterioare”
  • Dupa grupa de baza 3413 Specialisti in domeniul religiei si asimilati se introduc patru grupe de baza noi cu urmatorul continut:

„3414 Personal didactic in invatamantul primar”
„3415 Personal in invatamantul prescolar”
„3416 Instructori si asimilati din invatamant”
„3419 Personal in invatamant neclasificat in grupele de baza anterioare”

Avand in vedere aceste modificari, Ministerul Muncii a elaborat un act normativ care armonizeaza legislatia in domeniu. Este vorba despre Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Institutului National de Statistica nr. 433/138/2014 pentru completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania – nivel de ocupatie (sase caractere), publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 245, din 7 aprilie 2014, ce intra astazi in vigoare.

Concret, documentul citat completeaza structura COR cu descrierile si ocupatiile aferente grupelor de baza introduse in 22 februarie 2014.

Asadar, grupa de baza 2429 Specialisti in administratie neclasificati in grupele de baza anterioare va cuprinde specialisti in administratie neclasificati in alta parte in grupa minora 242 — Specialisti in domeniul administrativ.

„De exemplu, grupa de baza include specialistii care elaboreaza strategiile si programele institutiilor publice, organizatiilor si companiilor cu impact social si economic”, se mentioneaza in actul normativ mentionat.

In ceea ce priveste ocupatiile aferente acestei grupe de baza, acestea vor fi urmatoarele:

  • 242901 auditor responsabilitate sociala
  • 242902 responsabil al managementului responsabilitatii sociale
  • 242903 manager de responsabilitate sociala

Conform noilor reglementari, grupa de baza 3414 Personal didactic in invatamantul primar va cuprinde functiile de invatator (cod 341401) si de institutor (cod 341402). „Personalul din invatamantul primar instruieste copiii in mod individual si in grup, folosind diferite metode si materiale didactice pe care le adapteaza la nevoile diferite ale copiilor, observa si evalueaza performantele si comportamentul acestora, supravegheaza copiii in timpul pauzelor”, se arata in Ordinul Ministerului Muncii nr. 433/2014.

Noua grupa de baza 3415 Personal didactic in invatamantul prescolar va cuprinde functiile de educatoare (cod 341501) si educator puericultor (cod 341502). Acestia vor desfasura activitati individuale si de grup concepute prin abordarea holistica a dezvoltarii copilului, care integreaza dezvoltarea fizica, sanatatea, dezvoltarea limbajului si comunicarii, dezvoltarea cognitiva si socio-emotionala a copilului.

In ceea ce priveste grupa 3416 Instructori si asimilati din invatamant, din ea vor face parte doar instructorii scolari auto (cod 341601). Potrivit clarificarilor publicate astazi in Monitorul Oficial, instructorii si asimilatii din invatamant vor desfasura activitati de educatie extrascolare, programe de recreere si vor organiza activitati educative complementare care vizeaza dezvoltarea elevilor in plan cultural-artistic, tehnic-aplicativ, sportiv si turistic.

Cea de-a cincea grupa de baza introdusa in 22 februarie este 3419 Personal in invatamant neclasificat in grupele de baza anterioare. Aceasta grupa de baza contine personal din invatamant neclasificat in alta parte in grupa majora 3 — Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic.

Spre exemplu, dupa cum se mentioneaza in ordinul citat, grupa de baza include personalul din invatamant care planifica, pregateste si furnizeaza lectii si ateliere de lucru individuale si de grup pentru nivelul de competenta, interesele si aptitudinile elevilor si consiliaza elevii pentru a-i ajuta sa inteleaga si sa depaseasca probleme personale sociale sau de comportament care ar putea afecta educatia lor.

Mai precis, iata si ocupatiile aferente acestei grupe

  • 341901 maistru instructor
  • 341902 pedagog scolar
  • 341903 secretar scoala
  • 341904 sef atelier scoala
  • 341905 mediator scolar

Nota: HG nr. 1116/2013, in vigoare in 22 februarie 2014, a operat mai multe modificari la nivelul COR, despre care

Angajatorii nu pot opera modificarile in Revisal

Desi structura ocupatiilor din Romania a fost modificata constant in anii 2013 si 2014, Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) nu a fost actualizat in consecinta de Inspectia Muncii. In aceste conditii, angajatorii nu au putut pune in aplicare noile dispozitii privind COR. Aceasta informatie a fost confirmata recent pentru AvocatNet.ro si de Dana Gurbanescu, consultant salarizare in cadrul firmei de contabilitate FinExpert.

Concret, dupa cum a explicat specialistul contactat de noi, prevederile cuprinse de HG 500/2011, actul normativ care reglementeaza Registrul de evidenta a salariatilor, functia sau ocupatia conform COR reprezinta un element obligatoriu ce trebuie declarat in Revisal. In plus, puncteaza Dana Gurbanescu, declararea functiei se face in baza documentelor de resurse umane, documente ce trebuie sa contina aceleasi informatii ca si cele inregistrate si declarate in Revisal.

Asadar, avand in vedere ca Revisal nu este actualizat, angajatorii nu au putut opera noutatile COR din 2013 si nu le pot opera nici pe cele intrate anul acesta in vigoare. Mai mult decat atat, ei nu au la indemana vreun alt instrument de a pune in aplicare modificarile, prin urmare trebuie sa astepte actualizarea softului.

Aceasta intrucat, dupa cum a explicat specialistul FinExpert, actualizarea nomenclatorului COR se face doar prin intermediul Inspectiei Muncii. „Institutia este cea care trebuie sa puna la dispozitia angajatorilor actualizarea Reges in conformitate cu modificarile legislative”, mentioneaza consultantul.

In ceea ce priveste modalitatea de aplicare a modificarilor aferente unei noi versiuni Revisal, aceasta trebuie aprobata de catre Ministerul Muncii si ITM dupa ce se va publica in Monitorul Oficial un act normativ pentru actualizarea Nomenclatorului calificarilor.

„In opinia noastra, modificarile COR nu se vor efectua retroactiv”, a mai precizat Dana Gurbanescu.

AvocatNet.ro a solicitat un punct de vedere si Inspectiei Muncii in ceea ce priveste actualizarea Revisal si a modalitatii de raportare a modicarilor COR. In raspunsul transmis la sfarsitul lunii martie de institutie se precizeaza ca trecerea la o noua versiune Revisal este in curs de desfasurare.

„Noua versiune a aplicatiei Revisal, aplicatie informatica gratuita pusa la dispozitia angajatorilor de catre Inspectia Muncii in vederea gestionarii Registrul General de Evidenta al Salariatilor in Format Electronic, este in prezent in lucru”, se mentioneaza in documentul transmis redactiei noastre.

In plus, reprezentantii ITM nu au putut oferi o data clara la care ar urma sa fie finalizata si data publicitatii actualizarea registrului.

„Datorita complexitatii problematicii publicarii unei noi versiuni ca urmare a faptului ca aceasta reprezinta doar o componenta a sistemului de registru, iar pentru actualizarea acesteia este necesar sa fie efectuata o actualizare unitara a tuturor componentelor sistemului, inclusiv a nomenclatorului COR, o estimare a termenului la care va fi finalizata etapa de trecere la o versiune superioara a sistemului de registru nu poate fi deocamdata efectuata”, explica Inspectia Muncii. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie