Peste 20 de escroci specializati in inselaciuni prin metoda „accidentul” au scapat de urmarire penala prin impacarea cu victimele
Peste 20 de escroci specializati în înselaciuni prin metoda „accidentul” au scapat de urmarire penala dupa ce s-au folosit de noile prevederi ale Codului penal si s-au împacat cu victimele, carora le-au dat înapoi banii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Politie.
Potrivit surselor citate, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal – care, în cazul infractiunilor de înselaciune, permite împacarea partilor -, numarul escrocheriilor prin metoda „accidentul” s-a marit semnificativ la nivel national.
Politistii spun ca 90 la suta dintre persoanele care comit infractiuni de acest fel sunt detinuti. Acestia suna din închisoare, la întâmplare, de pe telefoanele mobile cu cartela detinute ilegal, la numere de telefon fix.
Escrocii cauta sa sune în jurul orelor prânzului, când, în mod normal, persoanele tinere ar trebui sa fie la serviciu, iar sansele ca la telefon sa raspunda un pensionar sunt mai mari.
De multe ori, acestia se recomanda drept avocati si anunta persoana care raspunde la telefon ca fiul sau fiica acesteia a comis un accident rutier si este nevoie urgenta de 10.000 de lei pentru o „întelegere” cu procurorul sau cu victima, au mai spus aceleasi surse.
În cazul în care persoana sunata depune banii ceruti în contul indicat de escroc, suma respectiva este ridicata de la banca de un complice al acestuia.
Potrivit politistilor, pentru a micsora sansele de a fi prinsi, infractorii au început sa comunice victimelor conturi ale unor banci din strainatate. Pâna acum, în cel putin doua cazuri, sumele au fost încasate de cetateni straini de la o banca din Londra si de la una din Barcelona.
Prinsi de politisti dupa luni întregi în care au fost monitorizati cu ajutorul Serviciului Român de Informatii (SRI), multi escroci se folosesc de prevederile noului Cod penal si cad la pace cu victimele. Mai precis, autorii înselaciunilor acopera prejudiciul si dau pagubitilor, în plus, sume consistente de bani, pentru a le convinge sa accepte împacarea.
Noul Cod penal prevede ca inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoarea de la sase luni la trei ani. Înselaciunea savârsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoarea de la unu la cinci ani. Împacarea înlatura raspunderea penala. Andrei Dumitrescu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!