Ministrul Muncii vrea ca ingrijirea batranilor sa se faca la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupa de ei, iar centrele de plasament si de batrani sa fie supravegheate video
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata duminica de Pro TV, ca „viziunea” sa despre îngrijirea batrânilor este ca aceasta sa se faca, în proportie majoritara, la domiciliu, si nu în centre, iar rudele care au grija de vârstnici sa fie platite pentru asta.
Potrivit ministrului, acest lucru ar însemna externalizarea serviciilor de îngrijre a batrânilor, respectiv „implicarea mai activa a ceea ce înseamna societate civila”.
„Vorbim despre linii de îngrijire a persoanelor vârstnice, care ar trebui sa se axeze mai mult pe îngrijire la domiciliu. Viziunea mea este sa mergem mai mult pe îngrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am gasit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror întreprinzatorilor, ca sa putem sa finantam acesti angajatori”, a mai spus Rovana Plumb.
În acelasi context, ministrul Muncii a spus ca persoanele care îngrijesc rude vârstnice trebuie sa primeasca sprijin financiarfinanciar, la fel cum se întâmpla în cazul celor care iau în îngrijire copii.
Rovana Plumb ia în calcul supravegherea video în centrele de plasament si în cele de batrâni
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata de Pro TV, ca ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii si în cele pentru batrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supusi acestia.
Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galati care si-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau si amenintau copiii.
„Poate fi luat în calcul (proiectul de instalare a camerelor video – n. r.), însa nu as vrea sa ma pronunt în momentul de fata si sa spun categoric da, pentru ca trebuie sa ma uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operational CapitalCapital Uman, eu cred ca pe componenta incluziunii sociale si a reducerii saraciei, unde avem alocati 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper sa nu fie foarte mare, data fiind viziunea noastra de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu” , a declarat ministrul Muncii.
Rovana Pumb a precizat ca un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât exista multe cazuri în care batrânii au fost supusi abuzurilor în centrele de îngrijire.
„Aceasta metoda de observare eu nu as trata-o ca pe o metoda securista, dar as tratat-o ca pe o metoda normala de supraveghere pentru ca persoanele vârstnice au nevoie de multa atentie si atitudinea noastra este de grija si respect pentru ei”, a completat demnitarul.
Referitor la sitatia de la centrul de plasament din Galati, Rovana Plumb este de parere ca fosta directoare a procedat „foarte bine”, ministrul precizând însa ca va fi demarata o ancheta legata de acest caz.
„Eu cred ca doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei si sesizarile ei nu au fost luate în seama sau nu au fost auzite de catre Directia de protectie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe aceasta zona a serviciilor sociale. (…) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamatie si vede ca sunt suferinte la nivelul copiilor tot el sa fie sanctionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie sa fie reglata imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, sa intre în normal, mai ales ca vom avea o coordonare unitara dinspre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului”, a spus Plumb.
Fosta directoare de la Centrul de plasament numarul 3 din municipiul Galati a realizat mai multe înregistrari audio în care îngrijitoarele din unitate îi cearta si le vorbesc urât copiilor institutionalizati, dupa ce, sustine aceasta, la sfârsitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetita internata care i-a cerut explicatii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.
„Am constatat abuzuri fizice însemnând batai cu palma, cu diferite obiecte contondente – lingura, bat – si abuzuri emotionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor”, a declarat femeia, care a lucrat noua ani în centrul respectiv. Aurelia Alexa, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!