Va fi infiintat un tribunal specializat unde se vor judeca procesele colective cu bancile

 

Sub umbrela evitarii instabilitatii sistemului bancar, Guvernul trece în memorandumul cu FMI înfiintarea unui tribunal specializat unde sa se judece procesele colective cu bancile. Daca solutiile ramân în defavoarea bancilor autoritatile promit sa apeleze la CE si FMI pentru instructiuni.

ciocanelLegea care pune în aplicare noul Cod de Procedura Civila a creat deja probleme bancilor, mai multe actiuni fiind deschise de asociatii ale clientilor ce vor sa anuleze toate contractele-tip de credit cu clauze abuzive. Iar asta a stârnit îngrijorarea FMI. “Riscul de instabilitate financiara care decurge din recent adoptatul Cod de Procedura Civila trebuie atenuat” începe abrupt pasajul din raportul de tara al FMI privind sectorul financiarfinanciar. Institutia financiara detaliaza apoi: “intrarea în vigoare de la 1 octombrie 2013 a noului Cod a creat anumite interpretari ale prevederilor clauzelor abuzive care, odata aplicate la contractele de credit, pot duce la neplata unor dobânzi si comisioane, cu caracter retroactiv, si actiuni colective împotriva bancilor. Decizii în acest sens au fost deja adoptate de instantele inferioare si pot deveni sursa de instabilitate (citeste pierderi, n.n) pentru anumite banci”. Raportul subliniaza ca autoritatile române s-au angajat sa înfiinteze un tribunal specializat care sa judece aceste cauze.

Falimentul personal, victima colaterala

În memorandumul semnat cu FMI, Guvernul certifica aceasta afirmatie din Raportul de tara si pluseaza, promitând ca pe lânga Tribunalul specializat va descuraja adoptarea legislatiei privind falimentul personal. “Deoarece pastrarea disciplinei de plata în rândul debitorilor contribuie în mod semnificativ la consolidarea stabilitatii financiare, vom evita adoptarea de initiative legislative privind falimentul personal care ar spori hazardul moral si pot genera abuzuri pe scara larga ce ar submina disciplina de rambursare a împrumuturilor. Mai mult, pentru a evita amenintarile la adresa stabilitatii finaciare din legislatia de aplicare a Codului Civil privind clauzele abuzive din contractele de credit, ne vom asigura ca noua instanta specializata va deveni repede operationala (incluzând alocari bugetare pentru un sediu si angajarea de personal) si va lua toate masurile necesare pentru aplicarea acestor dispozitii, inclusiv instruirea judecatorilor”.

Si daca nici în acest mod “stabilitatea financiara” nu se simte bine? Se cer noi instructiuni. “În cazul în care noul aranjament institutional nu reuseste sa elimine amenintarile la adresa stabilitatii financiare, ne vom consulta cu toate partile interesante relevante precum si cu FMI si CE, pentru a oferi solutii alternative” afirma Guvernul în memorandum.

O premiera româneasca?

De ce nu se pot judeca procesele clienti-banci cum se judeca pâna acum orice proces care implica prevederi contractuale între furnizorul si beneficiarul de servcii? De ce e nevoit de un Tribunal specializat? Nu sunt judecatorii pregatiti sa ofere solutii la astfel de cazuri “complexe” sau e nevoie de solutii “cuminti”? Am vrut sa aflu daca Tribunalul specializat care sa judece procesele colective ale clientilor bancilor este o solutie originala, româneasca. La BNR am fost însa redirectionat.

“Chiar daca va începe judecând procesele colective ale clientilor ce reclama clauze abuzive ale bancilor, cred ca acest tribunal specializat va deveni pe parcurs unul comercial. Dar nu stiu foarte multe despre asta, întrebati la Ministerul Justitiei, ei se ocupa cu asa ceva” spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Nu am primit în timp util un raspuns nici din partea ministerului Justitiei. Din surse neoficiale ni s-a precizat ca este vorba de o discutie mai veche care privea însa înfiintarea unui Tribunal comercial. Doru Cireasa, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie