Propuneri de modificare a legii medierii

 

Comisia Consultativa a Corpului Profesional al Mediatorilor

Asociatia Mediatorilor GalatiRezolutia nr. 2 din 15.03.2014

Participantii la sedinta Comisiei consultative a Corpului profesional al mediatorilor din 15 martie 2014, desfasurata la Brasov au dezbatut si adoptat unele propuneri de modificare a Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Având în vedere disfunctionalitatile si ineficienta unor prevederi ale legii nr. 192/2006, problemele identificate în aplicarea acestora, controversele generate de unele amendamente la aceasta lege aprobate prin Legea nr. 214/2013, precum si actiunile negative desfasurate pe baza acestora de alte profesii în defavoarea medierii, comisia consultativa a corpului profesional al mediatorilor a lansat în anul 2013 solicitarea de înaintare catre Consiliul de mediere si comisie a unor propuneri de modificare a Legii 196/2006.

Propunerile primite au fost puse în discutia mediatorilor pe site-uri, bloguri, retele de socializare si grupuri de discutii pe internet, adunari generale, sedinte, conferinte si seminarii, rezultând o aprobare aproape unanima a acestor propuneri.

Dintre aceste propuneri, majoritatea din partea Asociatiei Mediatorilor Galati, au fost puse în dezbatere si pe grupul comisiei consultative, dupa convocarea sedintei acesteia pentru data de 15.11.2012 la Brasov.

Participantii la sedinta comisiei consultative, reprezentând 47 de asociatii profesionale ale mediatorilor din România care au dorit sa participe la dezbaterile si adoptarea formei de organizare a profesiei aferenta capitolului al IX-lea al proiectului de statut, au analizat propunerile si au votat în unanimitate ca sunt de acord ca acestea sa faca obiectul unui demers de modificare a legii.

Având în vedere problemele actuale ale aplicarii procedurii de mediere, organizarii corpului profesional si relationarii cu alte institutii, asociatiile care au votat propunerile de modificare a legii solicita Consiliului de mediere analiza acestora si fundamentarea de urgenta a unei initiative legislative care sa fie înaintate Ministerului Justitiei si comisiilor juridice ale camerelor parlamentului, în vederea includerii în legea de adoptare a OUG nr. 90/2012 de modificare a legii nr. 192/2006.

Participantii au fost de acord ca sunt necesare consultari si cu alti specialisti în elaborarea de acte normative, de sustinere a propunerilor de catre Ministerul Justitiei si un numar cât mai mare de parlamentari, motiv pentru care se vor desfasura si alte activitati în sprijinul adoptarii acestor propuneri, cu contributia unor asociatii si mediatori care pot sprijini demersul Consiliului de mediere.
Înainte de adoptare, participantii solicita ca forma finala a propunerilor sa mai fie pusa în consultarea asociatiilor profesionale ale mediatorilor pe site-ul consiliului timp de cel putin 15 zile, cu includere eventualelor observatii pertinente aparute.

Semneaza reprezentantii asociatiilor participanti la sedinta.
Pentru conformitate, coordonatorul comisiei,  Mediator Constantin Asofronie

PROPUNERI DE MODIFICARE A LEGII MEDIERII NR. 192/2006
printr-o propunere legislativa cu ocazia dezbaterilor la legea de aprobare a OUG 90/2012

–        aprobate în sedinta comisiei consultative din 15.03.2014 Brasov –

 1. Eliminarea alineatului (1^3) de la art. 2

Motivatie: judecatorii si procurorii aveau deja o astfel de atributie / posibilitate prin prevederile art. 6 din legea medierii. Consilierii juridici nu au cerut-o si sunt angajati prin contract de munca la un angajator / in raporturi de serviciu cu o institutie publica sau cu contract de asistenta pentru alta entitate juridica, nefiind astfel impartiali si neutri fata de cealalta parte chiar si numai pentru informare. Dupa o acceptare tacita a includerii lor in lista profesionistilor care sa faca informarea gratuita obligatorie inainte de deschiderea unui proces, notarii au declarat ca nu ii intereseaza sa existe o astfel de prevedere si pot informa partile care s-ar afla in conflict ce se prezinta la ei sa isi rezolve mai intai litigiul prin mediere sau la instanta, conform legii, ei neavand atributii sa rezolve litigii. In consecinta, singurii interesati pentru includerea acestei prevederi in art. 2 pentru marirea numarului de clienti si scaderea celor care apeleaza la mediator, au fost avocatii, autori ai initiativei legislative. Consecinta acestei prevederi este reducerea foarte mare a numarului de cazuri de mediere, pentru ca avocatii la informare nu recomanda medierea ci isi atrag persoanele care au apelat la ei ca si clienti pentru asistenta juridica la procese. Prin urmare, dezideratul scaderii numarului de dosare care greveaza instantele nu a fost realizat, dimpotriva, cu “ajutorul” avocatilor, numarul acestora a crescut, foarte putine persoane mai apeleaza la mediator. Criticabila este si eliberarea PV de informare pe banda rulanta de avocati si mediatori care nu mai citeaza cealalta parte sa o informeze si sa incerce sa o convinga de avantajele medierii, ci se multumesc sa elibereze aceste PV fara ca informarea sa-si atinga scopul: alegerea libera si in cunostinta de cauza a medierii ca solutie de rezolvare a litigiilor, ca alternativa la instanta.

  2. Solicitam modificarea, în compensatie, a art. 6 dupa cum urmeaza:

“Art. 6 Organele judiciare si arbitrale, alte autoritati cu atributii jurisdictionale, precum si avocatii, notarii si consilierii juridici, informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le îndruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele.”

Aceasta forma de reglementare este suficienta, elimina problemele prezentate mai sus, se revine la situatia dinaintea introducerii alin. (1^3) de la art. 2, cu reluarea trendului ascendent al recurgerii la mediere în cazurile permise de lege si efectuarea informarii obligatorii înaintea introducerii unei actiuni în instanta în cazurile prevazute la art. 60^1 numai de catre profesionistii cu pregatire speciala în domeniu, mediatorii.

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Toti mediatorii trebuie sa militeze pentru eliminarea art.2 alin.1^3 din legea 192/2006 mai ales ca acest act normativ,este legea privind MEDIEREA SI ORGANIZAREA PROFESIEI DE MEDIATOR,deci numai a mediatorilor nu a altor profesii liberale.Celelalte profesii liberale au legile lor,si noi Mediatorii nu suntem in legile lor.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie