Noutati legate de Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA)

 

Zeci de articole din legislatia fiscala referitoare la taxa pe valoarea adaugata au fost modificate ca urmare a noutatilor introduse atat in Codul fiscal, cat si in Normele de aplicare a acestuia.

TVAPrin OUG nr. 8/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151, din 28 februarie 2014, au fost introduse in Codul fiscal o serie de noutati legate de taxa pe valoarea adaugata.

In primul rand, s-a modificat regimul special de TVA aplicabil serviciilor electronice, insa noile prevederi intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Mai exact, regimul special de TVA care in prezent se aplica serviciilor electronice prestate de persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana, va fi extins de la anul si asupra serviciilor de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune. De asemenea, noile dispozitii detaliaza mai clar locul de prestare a acestor servicii, precum si locul de consum.

Tot la acest capitol, a fost introdus un nou articol care va intra in vigoare tot  la 1 ianuarie 2015 si care se refera la regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune aplicabil si persoanelor impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum.

O alta noutate se refera la obligatiile de TVA suplimentare impuse prin decizii a caror executare este suspendata. Conform unei analizeanalize realizate de Apex Team, obligatiile TVA suplimentare impuse la nivelul contribuabililor in timpul inspectiilor fiscale prin decizii a caror executare este suspendata de catre instantele de judecata nu trebuie luate in considerare pe parcursul intregii perioade in care executarea acestor decizii este suspendata, la calculul pozitiei de TVA de plata/recuperat a contribuabilului.

Aceste sume vor fi incluse in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care a incetat suspendarea executarii deciziilor.

Si regulile de TVA din Normele de aplicare a Codului fiscal s-au modificat

Nu doar prevederile referitoare la TVA din Codul fiscal s-au schimbat, ci si cele din Normele de aplicare a Codului fiscal. Astfel, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal au fost modificate in februarie prin HG nr. 77/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 12 februarie 2014. Acestea trebuiau actualizate, dupa ce Codul fiscal a suferit schimbari importante in 2013 (aduse de OUG nr. 102/2013 si OUG nr. 111/2013).

Ca urmare a acestui lucru, prevederile referitoare la taxa pe valoarea adaugata au suferit numeroase modificari, dintre care cele mai multe se refera la sistemul TVA la incasare si la reinregistrarea in scopuri de TVA.

Conform unei analizeanalize realizate de avocatii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen au fost adaptate prevederile privind sistemul TVA la incasare ca urmare a eliminarii obligativitatii aplicarii acestuia de catre persoanele impozabile care au obtinut o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei si a eliminarii termenului de 90 de zile pentru colectarea taxei.

In plus, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare au obligatia sa mentioneze in jurnalele pentru vanzari bonurile fiscale, iar evidentierea acestora se realizeaza pe baza informatiilor din rapoartele fiscale de inchidere zilnica, se arata intr-un document al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arges.

Prin normele actualizate s-a clarificat si situatia reinregistrarii in scopuri de TVA datorita incetarii situatiei care a condus la anularea inregistrarii. Astfel, conform documentului citat s-a stabilit ca:

  • pentru contribuabilii declarati inactivi fiscal data la care se considera ca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii este data reactivarii;
  • pentru contribuabilii care au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii data la care se considera ca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii este data inscrierii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii.

In cazul in care persoana impozabila indeplineste conditiile pentru reinregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a incetarii situatiilor care au condus la anularea inregistrarii, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit este cel anterior anularii inregistrarii in scopuri de TVA, se arata in acelasi document.

De asemenea, au fost detaliate situatiile in care NU este obligatorie ajustarea TVA in cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate. Demonstrarea distrugerii, pierderii sau furtului bunurilor pentru mentinerii deducerii TVA aferenta revine in sarcina persoanei impozabile, au punctat avocatii NNDKP. Organele de inspectie fiscala nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decat ceea ce este necesar dovedirii acestor fapte, astfel incat sarcina persoanei impozabile sa nu devina imposibila sau extrem de dificila, au mai spus aceleasi surse.

Noile dispozitii au adus clarificari si in privinta contractelor de livrari de bunuri si prestari de servicii. Concret, desfiintarea contractelor de livrari de bunuri nu da nastere la o noua livrare de la cumparator la vanzatorul initial, iar contractele de prestari servicii pot fi desfiintate doar pentru prestarile viitoare, au explicat reprezentantii NNDKP.

Nici regulile referitoare la TVA, dar care se aplica nerezidentilor nu au scapat de actualizari. Astfel, persoana impozabila nerezidenta, care este scutita de inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, va pune la dispozitia beneficiarului sau factura intocmita conform prevederilor legale, fara a mentiona codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, precum si o copie a deciziei privind plata TVA aferenta operatiunilor realizate, in vederea deducerii TVA, au subliniat avocatii NNDKP.

De asemenea, persoanele impozabile nerezidente pot solicita, conform prevederilor Directivei a 9-a sau a 13-a, rambursarea TVA inscrisa in facturile aferente perioadei 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2013 care nu au fost achitate, iar cererea se depune pana la data de 30 septembrie 2014.

O prezentare mai detaliata a tuturor modificarilor in materie de TVA aduse Normelor de aplicare a Codului fiscal o puteti consulta in fisierul atasat. (Documentul este realizat de Directia Generala a Finantelor Publice Brasov).

Documentul cuprinde un tabel comparativ cu noile reglementari care sunt puse in oglinda cu vechile reguli, astfel incat se pot sesiza usor modificarile, completarile sau clarificarile in materie de TVA.

Puteti consulta AICI tabelul comparativ realizat de DGFP Brasov.

Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie