Ministerul Mediului a elaborat un proiect de act normativ pentru instituirea unui sistem informatic de urmarire a materialelor lemnoase de la recoltare pana la prelucrare
Cu intentia de a diminua taierile ilegale de paduri, departamentul de resort din cadrul Ministerului Mediului a elaborat un proiect de act normativ prin care instituie un sistem informatic centralizat de urmarire a materialelor lemnoase, de la recoltare, pâna la prelucrare, omitând însa sa mentioneze faptul ca transportul ilegal al materialelor lemnoase ar trebui catalogat drept infractiune si pedepsit ca atare.
Drept urmare, în proiectul de act normativ sunt mentionate doar amenzile (destul de mici) si posibilitatea confiscarii masei lemnoase transportate, nu si a autovehicului folosit (asa cum se întâmpla în cazul contrabandei cu tigari), amenzile aplicate fiind destul de mici raportat la valoarea transportului.
În plus, prin proiectul supus dezbaterii publice pe site-ul Departamentului de Ape si Paduri, se instituie perioada minima de valabilitate a unui aviz, care este de 24 de ore pentru distante mai mici de 200 km, fara a se tine cont ca un transport pe o distanta de 50 km se poate face în maximum o ora, ceea ce înseamna ca într-o zi se pot face numeroase transporturi pe distante mici în baza aceluiasi cod unic emis de sistemul informatic.
Proiectul de act normativ nu cuprinde nici modalitatea prin care se va realiza sistemul informatic centralizat si nici termenul de la care este obligatorie folosirea lui…
Codul unic, generat doar în zonele cu acoperire GSM
Potrivit proiectului de hotarâre pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, Departamentul Ape si Paduri va implementa un sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase, numit SUMAL, care va fi obligatoriu pentru toate ocoalele silvice, operatori si comercianti care lucreaza cu masa lemnoasa.
„Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii si comerciantii care recolteaza, depoziteaza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu lemn si materiale lemnoase, dupa caz. Softul SUMAL se pune la dispozitie în mod gratuit utilizatorilor prevazuti anterior de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura”, se arata în proiect.
Concret, operatorul care recolteaza, depoziteaza, achizitioneaza, transfera, tine în custodie sau transbordeaza masa lemnoasa este obligat ca, la momentul începerii transportului materialelor lemnoase sa transmita în sistemul informativ, online si/sau offline, unele informatii standardizate.
În situatia în care transmiterea informatiilor se face dintr-o zona cu acoperire GSM, sistemul informatic genereaza în timp real un cod unic – care va cuprinde data, ora, minutul si secunda începerii transportului -, care se va înscrie în avizul de însotire. În cazul în care transmiterea informatiilor se face dintr-o zona fara acoperire GSM, sistemul informatic va genera un cod offline, care se va înscrie în aviz, iar la intrarea în zona cu acoperire GSM sistemul va genera codul unic.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!