Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, Stefan Ponea a fost retras din functie

 

Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti Stefan Ponea, retinut joi de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, a fost retras din functie, la comanda IPJ fiind împuternicit comisarul sef Romulus Oprita, unul dintre adjunctii institutiei.

politia romana„Ca urmare a punerii în miscare a actiunii penale fata de inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti, comisar-sef de politie Stefan Constantin Ponea, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus punerea la dispozitie a ofiterului, conform prevederilor legale privind statutul politistului”, se arata într-un comunicat de presa al MAI.

Pâna la finalizarea cercetarilor, Stefan Constantin Ponea va ocupa o functie de executia în cadrul Politiei Transporturi Mehedinti.

În locul lui Ponea a fost împuternicit la comanda IPJ Mehedinti unul dintre adjunctii acestuia, comidarul sef Romulus Oprita.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi, într-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de combaterea infractiunilor de coruptie au început urmarirea penala în cazul lui Ioan Adrian Duiuc, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, în scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid politic, în scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

În aceeasi cauza este urmarit penal si Constantin Stefan Ponea, inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti, pentru trafic de influenta si cumparare de influenta.

De asemenea, omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele organizatiei municipale Orsova a Partidului Social Democrat, este urmarit penal pentru folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid politic, în scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

Procurorii i-au retinut, joi, pe Adrian Duicu, Stefan Ponea si Constantin Popescu, urmând sa ceara judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti arestare preventiva a acestora, pentru 30 de zile.

DNA a precizat ca în aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, în perioada martie-iunie 2013, presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discutie cu seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne si a seful Inspectoratului General al Politiei Române, pe de o parte, precum si asupra unor consilieri locali din CL Orsova, pe de alta parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ponea ca îsi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe membrii Guvernului, functionarii publici din conducerea MAI si pe seful Politiei Române, Petre Toba, sa îl mentina temporar pe Ponea în functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa îl numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Române, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia într-o functie de conducere în cadrul Ministerului Public.

„În ceea ce îi priveste pe membrii Consiliului Local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin Stefan, la un pret «convenabil», a doua suprafete de teren (în suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate în centrul municipiului Orsova si reprezentând acostamentul unei strazi)”, au scris procurorii în documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obtinut cele doua suprafete de teren, în urma interventiei lui Duicu, care si-a folosit influenta asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.

„Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau înscrise în cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate); în aceste împrejurari, folosul obtinut prin dobândirea acestor doua suprafete de teren în conditiile aratate, este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice”, au precizat procurorii.

Presedintele CJ Mehedinti i-a cerut în schimb lui Ponea sa determine un magistratul sa îi admita cererea dintr-un dosar în care Duicu ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a stabilit ca a fost în incompatibilitate.

„Folosindu-se de împrejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Ponea Constantin Stefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian ca îi va obtine acest folos, în sensul ca hotarârea care se va da în cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma”, sustin procurorii. Andrei Dumitrescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie