Propuneri de reglementare a pregatirii continue a mediatorilor

 

Comisia Consultativa a Corpului Profesional al Mediatorilor

Asociatia Mediatorilor GalatiRezolutia nr. 3 din 15.03.2014

Participantii la sedinta Comisiei consultative a Corpului profesional al mediatorilor din 15 martie 2014, desfasurata la Brasov au dezbatut si adoptat unele propuneri de reglementare a pregatirii continue a mediatorilor, pe fondul unor proteste si tensiuni generate de ultimele masuri dispuse de Consiliul de mediere.

Participantii îsi exprima acordul cu mediatorii si asociatiilor care au protestat si au solicitat anularea masurilor dispuse de consiliu, fara consultarea asociatiilor profesionale si cu încalcarea grava a prevederilor a Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator si Directivei 52 PE /2008, respectiv:

  1. Participantii considera necesara pregatirea continua pentru îmbunatatirea si dezvoltarea competentei profesionale a mediatorilor si cresterea calitatii serviciului de mediere furnizat de catre acestia.
  2. În art. 34 Legea nr. 192/2006 se instituie obligatia mediatorului de ”a-si îmbunatati cunostintele teoretice si tehnicile de mediere, urmând în acest scop cursuri de formare continua în conditiile stabilite de Consiliul de mediere”, dar nu stabileste ca sanctiune interzicerea dreptului de exercitare a profesiei, prin hotarârea consiliului, în cazul neîndeplinirii obligatiei prin realizarea unui anume numar de puncte profesionale.
  3. În art. 4 din Directiva 52 PE/2008 se prevede ca ”(2) Statele membre încurajeaza formarea continua a mediatorilor pentru a asigura efectuarea unei medieri eficace, impartiale si competente fata de parti”, rezultând ca aceasta pregatire a mediatorilor nu este obligatorie, fiind recomandata încurajarea ei.
  4. Consiliul de mediere nu a elaborat un Standard de formare continua a mediatorilor si iar actualul Standard de formare a mediatorului nu contine decât referinte la formarea initiala, iar hotarârile consiliului nu pot depasi limitele de reglementare si aplicare a directivei, legii si standardului în domeniu.
  5. Participantii considera alte doua masuri cumulative din Hotarârea consiliului nr. 4911/ 21.09.2013 ca sunt excesive si adauga în mod nepermis la lege, conditionând dreptul de exercitare al profesiei de plata unei taxe profesionale neprevazute în lege si nedefinite în R.O.F. al consiliului si de obligativitatea asocierii într-o asociatie din cele înscrise în Registrul consiliului, ultima masura fiind considerata neconstitutionala.

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie