Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu este urmarit penal pentru 7 infractiuni

 

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, retinut joi dimineata de procurorii anticoruptie, este urmarit penal pentru 7 infractiuni, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

DNAConform anchetatorilor, el i-a spus sefului Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra mai multor functionari publici, inclusiv asupra unor membri ai Guvernului.

Adrian Duicu a fost retinut alaturi de seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, si de presedintele organizatiei municipale Orsova a Partidului Social Democrat, urmând a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti.

În sarcina lui Duicu s-au retinut infractiunile de: trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, în scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu si doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid politic, în scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

„În perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu a afirmat fata de inculpatul Ponea faptul ca are influenta asupra mai multor functionari publici (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, seful Inspectoratului General al Politiei Române, pe de o parte, si consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orsova, pe de alta parte)”, precizeaza sursa citata.

Sfean Ponea este acuzat de trafic si cumparare de influenta, iar Constantin Popescu — de folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid politic, în scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii sustin ca Adrian Duicu i-a promis lui Stefan Ponea ca îsi va folosi aceasta influenta — în cazul membrilor Guvernului, functionari publici din conducerea MAI, seful IGPR — ca sa îl mentina temporar pe acesta în functia de sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa îl numeasca într-o functie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, respectiv director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia într-o functie de conducere în cadrul Ministerului Public.

În ceea ce îi priveste pe membrii Consiliului local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea catre o alta persoana din familia lui Ponea, la un pret „convenabil”, a doua suprafete de teren (în suprafata totala de aproximativ 200 de m2, terenuri situate în centrul municipiului Orsova si reprezentând acostamentul unei strazi).

„Obtinerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea a si fost realizata prin exercitarea influentei de catre Adrian Duicu asupra unui numar de 11 membri ai Consiliului local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul lui Constantin Popescu. Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau înscrise în cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate); în aceste împrejurari, folosul obtinut prin dobândirea acestor doua suprafete de teren în conditiile aratate este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice”, au retinut anchetatorii.

DNA mentioneaza ca Adrian Duicu i-a pretins lui sefului IPJ Mehedinti sa îl determine pe judecatorul care judeca o anumita cauza sa pronunte o hotarâre care sa îi fie favorabila, în sensul anularii raportului Agentiei Nationale de Integritate care îl viza. „Folosindu-se de împrejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Stefan Ponea i-a promis lui Duicu ca îi va obtine acest folos, în sensul ca hotarârea care se va da în cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma”, se arata în comunicat.

De asemenea, în 16 ianuarie si în zilele urmatoare, inculpatul Duicu i-a solicitat unei persoane (director al unui post de televiziune locala controlat în fapt de seful CJ) sa determine alte persoane sa-i ofere unei asistente în cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mehedinti o suma de bani, în schimbul eliberarii unei adeverinte medicale si, totodata, sa filmeze cu o camera ascunsa momentul în care asistenta ar fi primit aceasta suma de bani.

DNA sustine ca persoanele instigate au încercat sa îi dea asistentei suma de bani în vederea eliberarii unei adeverinte medicale, însa aceasta a refuzat sa primeasca banii.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie