Masura preventiva a controlului judiciar
Ce este controlul judiciar?
Controlul judiciar este o masura preventiva ce este reglementata în noul Cod de procedura penala (NCPP) în art. 211-215.
Reglementarea actuala referitoare la controlul judiciar a schimbat vechea optica (din fostul Cod de procedura penala) asupra institutiei procesuale a controlului judiciar. Astfel, daca în legislatia anterioara liberarea provizorie sub control judiciar era aplicabila numai în cazul unui învinuit/inculpat arestat preventiv (în prealabil), în prezent controlul judiciar apare ca o alternativa la arestarea preventiva, nefiind conditionat de arestul preventiv (prealabil). Cu alte cuvinte, controlul judiciar este o masura preventiva distincta, cu existenta de sine statatoare, fara vreo legatura cu arestul preventiv.
Când poate fi luata masura controlului judiciar si care este organul în drept sa dispuna o astfel de masura?
Masura controlului judiciar poate fi luata în fiecare etapa a procesului penal de magistratul care instrumenteaza cauza în respectiva etapa. Asadar, controlul judiciar poate fi dispus de procuror, de judecator, de judecatorul de drepturi si libertati si de judecatorul de camera preliminara.
Astfel, potrivit art. 211 alin. 1 din NCPP, în cursul urmaririi penale, procurorul poate dispune luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat, daca aceasta masura preventiva este necesara pentru realizarea scopului prevazut la art. 202 alin. 1 din NCPP.
Potrivit art. 202 alin. 1 din NCPP, o masura preventiva poate fi dispusa daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savârsit o infractiune si daca este necesara în scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al împiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savârsirii unei alte infractiuni.
Judecatorul de drepturi si libertati poate lua aceasta masura preventiva în situatia în care înlocuieste arestul preventiv sau arestul la domiciliu.
De asemenea, judecatorul de camera preliminara, în procedura de camera preliminara, sau instanta de judecata, în cursul judecatii, poate dispune luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 211 alin. 1 din NCPP.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!