Punerea in executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati, pe lista expertilor Comisiei Europene aflati in misiune de evaluare la Bucuresti

 

Expertii Comisiei Europene (CE) aflati în misiune de evaluare la Bucuresti s-au aratat interesati în cadrul întâlnirilor cu sefii institutiilor din sistemul judiciar de punerea în executare a deciziilor judecatoresti de catre Parlament si alte autoritati.

comisie juridicaExpertii CE au început marti o misiune de evaluare de trei zile a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justitiei si luptei împotriva coruptiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Oficialii europeni au discutat în prima partea a zilei de miercuri cu conducerea ANI si cea a DNA despre progresele înregistrate de la ultimul Raport MCV.

Potrivit agendei expertilor europeni, discutiile cu conducerea ANI au vizat stadiul anchetelor si executarii deciziilor cu privire la incompatibilitate, conflicte de interese, averi nejustificate, plângeri, practica instantelor si punerea în executare a deciziilor de catre Parlament si alte autoritati. Oficialii europeni au abordat si conflictele de interese în achizitiile publice — controlul ex ante.

Expertii europeni s-au aratat interesati de punerea în executare a deciziilor instantelor definitive în cazurile de incompatibilitate — Mircea Diaconu—, dar si ale altor demnitari, precum si de eventuale modificari legislative privind alesii locali.

La DNA temele discutate au vizat aplicarea legilor privind coruptia în mod egal tuturor cetatenilor, caracterul unitar si disuasiv al pedepselor, noile coduri si problemele legislative în acest sens si stadiul actual în cazul dosarelor de urmarire penala, practica instantelor si identificarea bunurilor provenite din infractiuni si confiscare.

Delegatia CE se întâlneste miercuri si cu reprezentantii Inspectiei judiciare, urmând a fi abordate subiecte ca integritatea si independenta sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei, precum si cu conducerea Parchetului General pentru discutarea Codului penal si Codului de procedura penala (probleme legislative), continuarea unificarii jurisprudentei si caracterul disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de coruptie în toate instantele de pe teritoriul României, progrese în urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie si de conflicte de interese, rolul parchetelor în Strategia Nationala Anticoruptie.

Delegatia CE mai are programate o serie de întâlniri la MJ, pe de o parte cu privire la Strategia Nationala Anticoruptie si urmarirea penala a cazurilor de mica coruptie, cu implicarea Ministerul Public si Inspectoratului General al Politiei Române, iar pe de alta parte, privind indisponibilizarea bunurilor provenite din infractiuni, confiscare/ confiscare extinsa, cu implicarea si a MP, DNA, DIICOT si ANAF.

În prima zi a misiunii de evaluare, marti, oficialii CE s-au întâlnit cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu sefii CSM, membri ai Parlamentului si cu judecatorii Curtii Constitutionale a României.

Citeste articolul integral pe agrepres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie