Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu ridicat de DNA

 

Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu (PSD), suspectat de abuz în serviciu si trafic de influenta, a fost ridicat de anchetatori, miercuri dupa-amiaza, de la locuinta parintilor sai din comuna Toplet (Caras-Severin), în urma unor perchezitii care au durat câteva ore. Adrian Duicu va fi adus la Bucuresti pentru audieri. În acest moment Duicu nu este oficial retinut.

Adrian DuicuPresedintele CJ, Adrian Duciu, si seful Politiei Mehedinti, Stefan Ponea, sunt suspectati de abuz în serviciu si trafic de influenta, dupa ce ar fi determinat functionari publici sa numeasca si sa mentina apropiati ai acestora în functii de conducere în institutii publice si sa concesioneze terenuri din Orsova, la preturi convenabile.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au efectuat miercuri dimineata, o serie de descinderi la sediile Consiliilor Judetene Mehedinti si Caras Severin, dar si la alte adrese de firme si persoane. DNA a anuntat ca a deschis un dosar în care sunt vizate fapte de coruptie. Pentru ca potrivit Noului Cod Penal procurorii nu pot spune pe cine ancheteaza si pentru ca CSM nu a reglementat comunicarea cu presa DNA nu poate furniza numele suspectilor. În schimb DNA a anuntat ca sunt vizate doua persoane cu functii de conducere din Mehedinti care sunt suspetate de urmatoarele infractiuni:

„În perioada 2012-2013 si în cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenta conferita de functiile publice detinute, doua persoane din doua  institutii publice ale judetului Mehedinti au determinat functionari din cadrul unor institutii de interes public din acelasi judet sa îndeplineasca acte de serviciu în favoarea intereselor  personale ale celor doi sau ale apropiatilor ( rude si patroni de societati comerciale de la care obtineau în schimb direct sau indirect foloase necuvenite).  Aceste influente au fost exercitate pentru:
–   numiri si mentineri în  functii de conducere la unele institutii publice sau numiri ale  unor apropiati în functii de conducere;
– aprobarea scoaterii din domeniul public si concesionarea catre apropiati la un pret „convenabil”, de suprafete de teren intravilan situate în centrul municipiului Orsova ( în conditiile în care erau înscrise în cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinând domeniului public al Statului Român si astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat si nici concesionate);
– determinarea unor functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti sa deconteze catre anumite societati comerciale servicii medicale presupus neefectuate
– determinarea unor agenti economici din judetul Mehedinti sa încheie contracte de publicitate sau sponsorizare, în conditii favorabile unui post de televiziune local
– permiterea unor persoane neautorizate sa aiba acces  la informatii care – la acel moment – nu erau destinate publicitatii, astfel încât anumiti agenti economici sa obtina folos necuvenit si conditii financiare avantajoase si împiedicarea altor agenti economici sa participe la o licitatie  publica. Corelativ, dezavantajarea autoritatii publice contractante (Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobândite prin achizitie publica)
– avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu la Consiliul Judetean Mehedinti, în detrimentul altor persoane.”, arata DNA într-un comunicat de presa

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre institutiile publice vizate este si Consiliul Judetean (CJ) Mehedinti, institutie condusa de Adrian Duicu (PSD), unde la ora transmiterii acestei stiri sunt mai multe echipaje de politisti si procurori DNA.

De asemenea, sursele citate au spus ca au loc perchezitii si la sediul unei firme care furnizeaza serviciile de salubrizare si apa-canal din Orsova, si care apartine presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu, al carui fiu, Valentin Popescu, director al DGASPC Mehedinti, îl are ca nas pe Duicu.

În acest dosar sunt vizate si mai mute firme de constructii din Drobeta-Turnu Severin care au contracte cu institutii publice locale, dar si cu Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), au mai aratat sursele judiciare.

În acelasi timp ANI a demarat procedurile de verificare a averii pe care o detine Adrian Duicu. În 2012 ANI l-a declarat incompatibil pe Adrian Duicu pentru ca în 2011 în calitate de consilier judetean a aprobat o serie de contracte cu firme la care era actionar. „DUICU Ioan Adrian, în calitate de Consilier judetean în cadrul Consiliului Judetean Mehedinti, nu a respectat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativa, deoarece a participat la deliberarea si adoptarea Hotarârilor Consiliului Judetean Mehedinti nr. 48/28.10.2008, prin care se aproba închirierea unui teren, în suprafata de 250 mp, situat în incinta Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, catre S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L., respectiv nr. 104/31.08.2009, prin care se aproba vânzarea a doua corpuri  de proprietate din Municipiul Drobeta Turnu Severin catre S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L, societate în care DUICU Ioan Adrian detine calitatea de asociat, încalcând, astfel, prevederile art. 46, alin. 1 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare”, a aratat ANI în 2011

Ce avere a declarat Duicu

Adrian Duicu, aflat la primul mandat de presedinte al CJ Mehedinti, are, potrivit declaratiei de avere din iunie 2013, un teren de 1.000 de metri patrati la Orsova, dobândit prin concesiune în 2006, împreuna cu sotia sa, precum si o casa de 200 de metri patrati, tot în Orsova, cumparata tot în 2006. Presedintele CJ are si un autoturism Peugeot din 2008, în declaratia de avere nefiind specificate conturi si depozite bancare, investitii sau împrumuturi care sa depaseasca 5.000 de euro.

Totodata, Duicu are de restituit doua credite în valoare totala de 74.500 de lei, ambele contractate în 2006 si scadente în 2016.

În anul fiscal anterior declaratiei de avere, Adrian Duicu a avut din indemnizatia de consilier judeatean un venit anual de 3.054 de lei, iar ca presedinte al institutiei a încasat 26.098 de lei. Sotia acestuia a obtinut 10.536 de lei ca administrator la SC Invest Petroleum Impex SRL.

Presa locala a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile derulate de presedintele CJ Mehedinti prin firme înregistrate pe numele sotiei, Mariana, si al mamei sale, Ana Duicu, care detin mai multe benzinarii în Drobeta-Turnu Severin si în comuna natala – Toplet, precum si un hotel la iesirea din Drobete-Turnu Severin, dar si clinica medicala Romrad-RMN, care functioneaza în Policlinica Spitalului Judetean. Biro Attila, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie