Guvernul a aprobat legea de plafonare a platilor in numerar si de limitare a comisioanelor interbancare

 

Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor în numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale.

plati in numerarMinisterul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse într-un proiect de ordonanta de urgenta.

Documentul a fost prezentat initial, înaintea dezbaterii publice, de agentia MEDIAFAX.

„Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, se precizeaza în proiectul de lege.

Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate în functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Limitarea comisioanelor, anuntata la sfârsitul lunii ianuarie, a stârnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin ordonanta de urgenta.

Promovarea acestor msuri prin proiect de lege presupune ca noile reguli nu vor fi aplicate imediat dupa avizul Guvernului, ci dupa ce vor fi aprobate si de Parlament, cu eventuale modificari, si promulgate de presedinte.

Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizând asupra efectelor negative care ar putea aparea în urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri vor aplicarea imediata a acestor reduceri de comisioane, spunând ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si în absenta comisioanelor.

Dupa o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizata de Finante la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus ca Guvernul ar putea lua în considerare reducerea în doua trepte, reprezentanti ai mediului de business si ai procesatorilor de plati solicitând sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amânarea proiectului.

Comisia Europeana a elaborat un proiect de regulament potrivit caruia, într-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii în vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

Anul trecut existau în circulatie 14,1 milioane carduri valide pe piata româneasca, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzactii, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plati la comercianti, potrivit datelor BNR. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie