Cum pot fi ajutate firmele corecte?

 

Oamenii de afaceri spun ca firmele sunt sufocate de taxe multe si din ce în ce mai mari, acestea având nevoie si de sprijin, în special pentru cele cu un comportament bun de plata. Acestia vor ca statul sa-i ajute pe cei care performeaza si platesc taxele, pe acei întreprinzatori care reprezinta coloana vertebrala a economiei, iar în anumite spete sa fie ajutati si cei cu anumite probleme, dar cu conditia sa nu devina o regula. În acest sens, presedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini, ne-a spus ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar reprezenta o masura extrem de buna. „Când în Italia s-a luat masura privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, a fost foarte benefica pentru firme”, a aratat Angelini.

oameni de afaceriAnalistul economic Mircea Cosea a explicat ca „în România, noi favorizam grupuri de putere, favorizam categoria foarte larga a baietilor destepti care nu sunt numai în energie, sunt si în alta parte”. De aceea, a aratat Cosea, statul ar trebui sa creeze o economie moderna si democratica, sa fie un arbitru al concurentei, nu sa intervina favorizând pe unii în defavoarea altora. În acelasi timp, presedintele executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Arges, Dan Ionescu, considera ca ar trebui sa fie ajutati cei care performeaza si platesc taxele, iar în anumite spete sa fie ajutati si cei cu anumite probleme, dar cu conditia sa nu devina o regula.

Statul acorda facilitati multor investitori „strategici” care vin în România. Laudabil, dar unde sunt facilitatile pentru societatile românesti care au mentinut ani de zile locuri de munca si creeaza noi locuri de munca?, se întreaba si presedintele UGIR Cluj, Aurel Roman.

„Când în Italia s-a luat masura privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, a fost foarte benefica pentru firme. Trebuie ca profiturile sa fie reinvestite în activitatea specifica fiecarei firme. Daca eu fac o firma de confectii trebuie sa cumpar o masina de confectionat, daca eu activez în activitatea de distributie trebuie sa cumpar o duba sau un camion. De asemenea, regulile carora se supun firmele trebuie respectate si aplicate peste tot, iar controale ar trebui sa vina în toate judetele. Sa existe legi mai putine, sa fie mai severe si mai eficient aplicate”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini. El a afirmat ca lupta împotriva evaziunii poate ajuta la reducerea fiscalitatii.

Analistul economic Mircea Cosea spune ca statul are capacitatea de a promova anumite instrumente de îmbunatatire a activitatii firmelor eficiente, cum ar fi cursuri de pregatire ale personalului, anumite facilitati de obtinere a unor locatii de productie sau aplicarea celebrei si mult-asteptatei legi a neimpozitarii profitului reinvestit în activitati productive.

„Urmând exemplul altor tari care au o experienta veche, sa ne gândim la tari ca Portugalia, care din 1960 are institutii public-private care faciliteaza patrunderea firmelor cu vocatie de export pe anumite piete, sunt un fel de agenti de marketing la care statul participa serios prin salarizarea personalului si alte facilitati care lucreaza în interesul unor firme care au rezultate bune la export. De asemenea, statul ar putea sa favorizeze anumite firme prin asa-numita diplomatie economica care a început sa fie si la noi cât de cât vizibila, ma gândesc la ultima vizita a lui Dragnea în China, adica oficiile noastre diplomatice din strainatate sa aiba o componenta economica care sa faciliteze nu neaparat contactele dintre firmele românesti si cele straine, ci sa faciliteze anumite situatii de neîntelegere, chiar de traducere a unor documente, de litigii”, a explicat, pentru Curierul National, Mircea Cosea.

„În România, noi favorizam grupuri de putere”

El arata ca este nevoie de o guvernare care sa iasa din tiparele unor programe politice, ale unor programe de cadouri electorale si care sa încerce sa aduca în interiorul tarii mai multa valoare adaugata nu neaparat prin stimularea unor categorii economico-sociale, ci prin stimularea procesului de valorificare a capitalului.

„În România, noi favorizam grupuri de putere, favorizam categoria foarte larga a baietilor destepti care nu sunt numai în energie, sunt si în alta parte, ci ar trebui sa fie favorizate intentiile capitalului românesc de a se valorifica mai bine atât în interior, cât si în exteriorul tarii. Statul are datoria în epoca moderna sa încerce sa favorizeze pe cei care au rezultate, pe cei care aduc plus-valoare sau valoare adaugata în tara. Deocamdata, statul favorizeaza pe criterii politice anumiti operatori economici, în principal clientii politici, ceea ce aduce nu numai un stres la nivelul mediului economic pentru firmele care nu sunt incluse în caruselul politic, dar coboara si eficienta, pentru ca nu întotdeauna clientii politici sunt cei mai buni actori economici”, a spus Cosea.

În ceea ce priveste reducerea fiscalitatii, Cosea a subliniat ca unele masuri pot fi luate chiar daca în momentul introducerii lor aduc anumite gauri în buget, dar daca aceste gauri în buget sunt calculate în asa fel încât sa se manifeste efectul benefic al reducerii fiscalizarii, ele vor fi acoperite într-o anumita perioada de timp prin crearea de noi locuri de munca sau cresterea eficientei activitatii, si atunci lucrurile ar merge bine.

„Orice scutire de taxa sa fie aplicata la toata lumea, nu sa se mearga pe un grup de interese”

Presedintele executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Arges, Dan Ionescu, spune ca ar trebui ajutati cei care performeaza si platesc taxe, iar în anumite spete sa fie ajutati si cei cu anumite probleme, dar sa nu fie o regula.

„Statul trebuie sa gaseasca niste solutii de sprijin pentru noi antreprenori. Sa se aiba în vedere netaxarea impozitului pentru firme noi. Trebuie sa fie predictibilitate si în primul rând egalitate pentru toti, orice scutire de taxa sa fie aplicata la toata lumea, nu sa se mearga pe un grup de interese, daca este cazul. Deci o politica de egalitate în tot ceea ce se practica si sa se acorde si o bonificatie pentru cei care îsi platesc taxele în timp real, exact cum trebuie, sunt contribuabili buni si statul nu face nimic pentru a încasa darile care trebuie sa le încaseze”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Arges, Dan Ionescu. El arata ca trebuie gasite solutii pragmatice pentru scaderea evaziunii fiscale, pentru ca cei care îsi platesc taxele catre stat sunt într-o concurenta neloiala cu cei care nu platesc, precizând ca nu este normal ca o PFA sa plateasca taxe chiar daca nu are activitate.

„Trebuie reduse taxele pe forta de munca, sunt printre cele mai mari din Europa, poate fi un avantaj si pentru stat, ar scoate la suprafata anumite locuri de munca. Daca afacerile mari merg bine, corporatiile în general sunt în grafic, în cazul afacerilor mici (servicii, comert) situatia este cu totul alta, acestea gâfâie si le este foarte greu sa supravietuiasca”, a conchis Ionescu.

Societatile mici si mijlocii resimt clar o discriminare si o lipsa de sustinere

„Firmele platesc (cu majorari si penalizari uneori, si chiar cu blocari de conturi) impozite si TVA pentru venituri pe care nu le-au încasat.  TVA la încasare, datorita plafonarii, este un exemplu,  de „cum ar trebui” sa fie tratat atât TVA în general, dar si impozitul. Momentul exigibilitatii: la încasare, ar fi normal de aplicat pentru TVA si pentru impozit. În alta ordine de idei, statul acorda facilitati multor investitori „strategici” care vin în România. Laudabil, dar unde sunt facilitatile pentru societatile românesti care au mentinut ani de zile locuri de munca si creeaza noi locuri de munca? Mii de întreprinderi cu doi, trei… noua angajati nu sunt „strategice”? Societatile mici si mijlocii resimt clar o discriminare si o lipsa de sustinere: fondurile nerambursabile sunt imposibil de accesat, facilitati nu exista de niciun fel, de scutiri nici nu poate fi vorba”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele UGIR Cluj, Aurel Roman. Costin Nitu,  curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie