Aspecte practice ale medierii
1. Care sunt problemele critice ale medierii in practica
Implementarea medierii intampina si anumite probleme practice din mai multe unghiuri. Atat din prisma elementului de noutate ca metoda de solutionare a litigiilor cat si din prisma practicienilor dreptului. Daca pana la implementarea medierii avocatii si juristii erau singurii care oefereau servicii justitiabililor in vederea rezolvarii litigiilor lor, este de la sine inteles ca aparitia unei noi profesii in sfera litigiilor este privita cu scepticism si ochi mai putin buni. Asta si datorita faptului ca, contrar realitatii, multi practicieni ai dreptului isi vad puse in pericol veniturile lor, odata ce partile intra in biroul mediatorului si isi solutioneaza conflictul fara interventia ori asistarea judiciara, lucru putin adevarat. Din acest motiv corelat cu obisnuinta justitiabililor de a apela mai intai la un avocat, medierea si apelul la un mediator este ingreunat. O alta problema intalnita in practica este si reticenta justitiabililor la aceasta metoda noua, neincrederea in succesul unui proces de mediere, lipsa unei culturi al dialogului pentru solutii amiabile, tendinta agresiva si insistenta de solutionare a conflictelor in instanta.
2. Costul partilor pentru mediere
Pentru mediere costurile sunt mici in comparatie cu taxele judiciare percepute de state. Daca o sedinta preliminara medierii de fond (sedinta de informare privind medierea si avanatajele medierii) costa in jur de 50 de euro ca medie la nivel european, un proces de mediere a unui conflict costa intre 150-500 de euro, uneori si peste 500 de euro, depinzand de complexitatea si natura conflictului. Dar majoritatea conflictelor care sunt supuse medierii sunt litigii mai putin complexe, unde partile sunt mai deschise dialogului, litigii ce nu prezinta mari probleme ori chestiuni juridice interpretabile si astfel necesitatea judecarii lor nu este o varianta optima.
3. Calificarea si elegibilitatea mediatorilor
La nivelul Uniunii Europene, Directiva 52/2008 dar si Recomandarile anterioare stabilesc faptul ca mediatorii trebuie sa aiba calificari in domeniul solutionarii amiabile a conflictelor. Acest lucru pentru a se fixa un standard minimal de calificare. Astfel in unele state s-au introdus anumite cursuri de pregatire initiala a celor care vor sa de vina mediatori, cursuri ce integreaza cunostinte si abilitati practice din domeniul analizei de conflict, metodelor si tehnicilor de comunicare, tehnicilor de negociere, procedurilor de mediere. Cursul se ofera ca un prag minimal pentru viitorii mediatori, care odata autorizati, prin diverse proceduri adoptate de fiecare stat, sunt obligati la formarea continua in domeniul medierii. Unele state au elaborat anumite criterii pentru autorizarea ca mediator, altele au declarat avocatii mediatori de drept – in dezacord cu Recomandarile si Directiva 52/2008, fapt ce va duce in deriva institutia medierii in acel stat, atat timp cat minimul de calificare si standard nu este indeplinit. Si nu este indeplinit deoarece juristii nu au cunostintele si abilitatile necesare analizei de conflict si tehnicilor de mediere(comunicare si negociere) deoarece aceste discipline nu sunt in organigrama facultatilor de drept pe care le absolva, decat cu anumite exceptii. In Romania nici o facultate de drept nu are disciplina de mediere, comunicare si negociere in planul de invatamant pe ciclul de 4 ani.
Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!