Asigurarile se vor scumpi in urma scandalului de la ASF
Pretul curateniei întârziate din interiorul pietei asigurarilor si al arbitrului pietei va fi achitat de catre milioane de români. Polita RCA se scumpeste cu 25%, asigurarea locuintei, chiar si cu 100%
Punerea celei mai mari companii locale sub administrare speciala precum si devoalarea „indulgentei“ exagerate de care arbitrul pietei asigurarilor a dat dovada ani de zile ar trebui sa conduca la o schimbare abrupta de strategie în cazul celor trei-patru societati care vând la preturi cu mult sub media pietei. Teama de lege si aplicarea întocmai a acesteia vor însemna majorari de capital, dar si cresterea rezervelor de dauna si a primelor cedate în reasigurare. Toate aceste operatiuni de „curatare“ vor duce la scaderea riscului de neplata, însa toate vin cu un cost. Pentru client, o piata mai sigura înseamna preturi mai mari. Capital îsi arata de ce scenariul unei dublari de preturi pentru anumite categorii de asigurari este mai mult decât plauzibil în acest moment.
Cine plateste pretul “curateniei” din asigurari
Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) se va scumpi cu cel putin 20%-25% anul acesta, în principal ca efect al masurilor dure luate în ultimele luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Punerea Astra Asigurari sub administrare speciala si, implicit, schimbarea strategiei de piata a celei mai mari societati de asigurare din România echivaleaza cu eliminarea unuia dintre cei trei jucatori care au practicat prime de asigurare cu mult sub nivelul mediu al pietei. Mai mult, Euroins, o alta societate recunoscuta ca având preturi foarte mici, se afla în vizorul ASF si a anuntat si o majorare semnificativa de capital.
Nu în ultimul rând, Carpatica Asig, societatea care completeza grupul firmelor ce domina, ca volum al contractelor, zona asigurarilor RCA si a celor de locuinta, este zguduita de problemele penale ale patronului si ale unor fosti directori si membri ai Consiliului de Administratie. Niciuna dintre cele trei nu îsi va mai permite sa mizeze pe prime de asigurare cu mult sub media pietei fara a risca fie pierderi uriase, fie noi sanctiuni.
Mai sigur, adica întotdeauna mai scump
Explicatia fenomenului este simpla si o regasim chiar în concluziile ASF, respectiv, DNA. Toate cele trei societati au fost acuzate ca, în diferite forme, au înregistrat deficite în ceea ce priveste constituirea de rezerve ori plasarea în reasigurare. Cu alte cuvinte, cele trei îsi permiteau sa vânda mai ieftin decât restul jucatorilor si pentru ca puneau deoparte pentru eventualele daune ce urmau a le plati mai putini bani decât cere legea. Erau mai ieftine, dar mai putin sigure. În cazul Astra, de exemplu, daunele erau subestimate cu mai bine de 40%, potrivit raportului ASF, iar în cazul Carpatica Asig, rechizitoriul DNA vorbeste de o acoperire de doar 40% prin reasigurare. Prima dintre cele trei care a anuntat ca îsi va majora capitalul (practic, si-l dubleaza) este Euroins, societatea care anul trecut si-a pierdut temporar dreptul de a mai vinde RCA tocmai pentru ca avea probleme cu plata daunelor. Cel mai probabil, îi va urma Astra, despre care raportul ASF spune ca ar avea nevoie de un plus de capital de circa 70 de milioane de euro. O astfel de majorare înseamna costuri suplimentare pentru asigurator, iar aceste costuri vor trebui recuperate de la clienti. „Daca Astra si celelalte companii care practica tarife mici vor fi nevoite sa îsi majoreze capitalul cu o suma foarte mare, în urma actiunilor ASF, piata ar putea suporta o crestere de 20% a tarifelor“, spune Bogdan Andriescu, presedintele uniunii reprezentative a brokerilor din asigurari.
Analiza preturilor practicate de cele trei societati care, de altfel, anul trecut au adunat peste 60% din numarul total de contracte RCA, arata ca ele erau si cele care îsi asumau riscurile cele mai importante, alegând sa coteze la preturi mici pe zonele cu riscul cel mai ridicat, cum ar fi tinerii sub 30 de ani, taximetristii sau soferii care locuiesc si conduc în orase cu o densitate ridicata a traficului. Aceste categorii de clienti care, oricum, erau mult dezavantajate de simpla încadrare în zona respectiva de risc vor avea, astfel, cel mai mult de suferit.
Citeste mai departe pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!