Protectia Consumatorilor a dat in judecata OTP Bank pentru clauze abuzive
Dobânda variabila care doar creste, drama românului cu credit. Este si cazul clientilor OTP Bank, care s-au trezit în criza ca au semnat un contract care da dreptul bancii sa puna ce dobânda vrea. Protectia Consumatorilor a pornit un proces cu OTP pentru a remedia aceasta problema pentru toti clientii bancii.
În galeria bancilor cu litigii cu clientii gasim si OTP Bank România. Banca cu actionariat maghiar este una dintre institutiile de credit locale cu un numar ridicat de procese pierdute cu proprii clienti pe clauze abuzive.
OTP este una dintre cele opt banci cu care Autoritate Nationala pentru Protectia Consumatorilor are litigii pe rol, care s-ar putea încheia cu eliminarea mai multor clauze din contractele de credit.
Actiunile au fost facute dupa data de 1 octombrie 2013, dupa ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori si profesionisti a fost modificata. Noile prevederi spun ca o clauza dintr-un contract preformulat declarata ca fiind abuziva va fi eliminata din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la initiativa ANPC sau a unei asociatii de consumatori.
ECONOMICA.NET va prezinta, în serial, si clauzele pe care ANPC le considera abuzive în functie de banca.
În cazul OTP, clientii au reclamat, în special, modul de calcul al dobânzilor variabile. Potrivit prevederilor contractuale, dobânzile ar fi trebuit sa varieze atât fata de politica bancii, cât si fata de indicatorii pietei (Euribor, Libor, Robor, în functie de valuta creditului). Însa, asa cum s-a întâmplat si în cazul altor banci din România, la vederea crizei economice OTP a preferat sa creasca dobânda curenta clientilor, desi indicatorii din piata erau în cadere libera spre minimele istorice, asta în conditiile în care deprecierea leului îi afecta deja serios pe cei cu credite în franci elvetieni sau euro.
Aparitia OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori a încurcat si mai mult viata clientilor OTP, care s-au trezit cu marje contractuale semnificativ mai ridicate fata de dobânda initiala a creditului – acestea au fost calculate dupa ce banca le crescuse deja dobânzile.
Cei care au dat OTP în judecata au obtinut în instanta calcularea dobânzii creditului în functie de indicatorii pietei si la marje compatibile cu cele de la momentul originarii creditului, astfel ca au beneficiat de unele dintre cele mai reduse dobânzi din România: 2 – 4% pe an, pentru creditele în franci.
În cazul în care ANPC va câstiga procesul cu OTP Bank, înregistrat sectia de contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti – dosarul 5410/3/2014 -, atunci si clientii OTP care nu au dat banca în judecata vor beneficia de pe urma deciziei instantei. Mihai Banita, economica.net
3 comentarii
Clauze abuzive OTP
Sentinte irevocabile
Jurisprudenta ICCJ
Legislatia protectiei consumatorului
Primii pasi
http://www.clauzeabuziveotp.com/
Va asteptam
Grupul antiOTP
interesat pentru pasi care treb sa fac pe a da in judecata banca otp !!!!!!!
Jurisprudenta ICCJ – clauze abuzive OTP
sentinta irevocabila VISCOL vs. OTP
Copia anonimizata motivare decizie ICCJ
Puteti accesa integral documentul de mai sus prin blogul antiOTP
http://antiotp.wordpress.com/
Comentarii scurte si la obiect