Urmarire penala in rem in cazul Institutului Cantacuzino, dispusa de Parchetul General

 

Parchetul General a dispus  urmarirea penala in rem, în urma cu doua saptamâni, în cazul Institutului Cantacuzino pentru neglijenta în serviciu în cazul Institutului Cantacuzino pentru realizarea unor vaccinuri antigripale care ar fi pus în pericol sanatatea populatiei, au declarat surse judiciare pentru România libera.

parchetProcurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au deschis un dosar penal pentru neglijenta în serviciu, fata de conducerea Institutului cantacuzino, potrivit B1 TV.

Parchetul General a deschis dosarul ca urmare a unei sesizari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care a decis sa reclame managementul defectuos de la Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”.

„Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au înregistrat, în ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora. Presedintele României, domnul Traian Basescu, a decis ca raportul prezentat în sedinta CSAT sa fie trimis Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata într-un comunicat de presa emis de Presedintie la finalul sedintei de CSAT de joi.

Expertii OMS au facut verificari la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, în perioada 25 – 27 februarie, dupa ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însa acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

Raportul OMS, arata ca la Institutul „Cantacuzino” nu exista, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5 – 10 ani, iar personalul angajat pentru productia vaccinului a început munca foarte târziu si sub tensiunea incertitudinii pastrarii posturilor.

Presedintele Traian Basescu a decis, joi, în sedinta CSAT, ca raportul sa fie trimis Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au înregistrat, în ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuita împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior închisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a început declinul în februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricatie. În aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri. romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie