Tribunalul Bucuresti a amanat pentru 28 aprilie decizia de contopire a pedepselor in cazul lui Adrian Nastase

 

Tribunalul Bucuresti a amânat, luni, pentru 28 aprilie, decizia privind solicitarea fostului premier Adrian Nastase de contopire a pedepselor pe care le-a primit în dosarele „Trofeul calitatii” si „Zambaccian”, potrivit Realitatea TV.

adrian nastaseTermenul stabilit de Tribunalul Bucuresti este al treilea în acest proces, ultimele doua au fost amânate deoarece  Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) nu a motivat înca decizia prin care l-a condamnat pe Adrian Nastase la patru ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”.

În urma judecarii acestei cereri, fostul premier ar putea primi un spor de pedeapsa, dupa contopirea efectiva a pedepselor.

Cazul va fi judecat potrivit prevederilor din noile coduri, cel penal si cel de procedura penala, termenul stabilit pentru debutul dezbaterilor fiind în 3 februarie. Noile coduri intra în vigoare la 1 februarie.

Instanta suprema i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de închisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost încarcerat, în seara acelei zile, la Penitenciarul Rahova.

Fostul premier ar putea sa execute mai putin de un an de închisoare, dupa condamnarea la patru ani în dosarul „Zambaccian”, el putând cere eliberarea conditionata dupa 16 luni, din care i-ar putea fi scazute cele opt luni de detentie din dosarul „Trofeul calitatii”, aratau atunci avocatii acestuia.

Ar rezulta, astfel, patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecatorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor sa aplice, daca va considera necesar, un spor de pedeapsa.

Daca pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa 16 luni. El are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani, preciza unul din avocatii sai, Viorel Ros.

Tinând cont ca a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul „Trofeul calitatii”, Nastase ar putea cere liberarea conditionata dupa opt luni.

Avocatul Ion Cazacu arata în schimb ca nu este pregatit la acel moment sa faca „calcule matematice” si ca doar un judecator de la Tribunalul Bucuresti poate stabili cu exactitate perioada pe care Nastase urmeaza sa o petreaca în penitenciar ca urmare a condamnarii în dosarul Zambaccian. romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie