Transportatorii vor primi trimestrial 4 centi/l de carburant din acciza, pe baza facturii

 

Guvernul va înapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentând acciza la carburant care va fi introdusa din aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, a declarat premierul Victor Ponta.

transportatoriEl a precizat ca actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat, miercuri, de Guvern.

„Am stat de vorba cu Uniunea Nationala a Transportatorilor si am întrebat: domn’e, care e efectul asupra voastra a acestei accize ? Si mi-au zis: iata ce se întâmpla, s-ar putea sa alimentam mai mult în Ungaria sau s-ar putea sa alimentam tranzitul. Si, bun, care e solutia ? Pai, uite cum se întâmpla în sase tari din Uniunea Europeana: mariti cu sapte eurocenti, dar daca va aducem factura prin care am cumparat în mod corect, legal, de la benzinarie, dati-ne înapoi o parte din aceasta crestere de acciza. Miercuri, vom adopta actul normativ prin care trimestrial – cele sase tari au sisteme diferite, unele dau o data pe an, altele semestrial sau trimestrial – deci, tot ceea ce se cumpara de transportatorii care au licenta de transport, cu factura, motorina, în trimestrul trei îmi aduce acea factura si, din sapte centi, cât a crescut, trei îi da transportatorul si patru ti-i da Guvernul înapoi”, a relatat Ponta la România TV.

Miercuri, premierul Ponta a declarat ca acciza la carburanti va fi aplicata din luna aprilie, iar Guvernul va introduce si un set de masuri fiscale care sa permita transportatorilor corecti, neimplicati în acte de evaziune fiscala, sa recupereze o parte importanta din suma aferenta acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanti platita de transportatori trebuie sa se faca într-un mod simplu si eficient, urmarind modelul taxei pe valoarea adaugata (TVA), se arata într-un comunicat al Federatiei Operatorilor Români de Transport (FORT) transmis, joi, MEDIAFAX.

Transportatorii sustin ca prin metoda propusa de ei, atât statul, cât si firmele din domeniu pot avea o evidenta clara a sumelor care fac obiectul returnarii.

„Procentul pe care FORT îl sustine este corespondent procentelor utilizate în alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezinta procentul utilizat în Italia, si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1.000 de litri de carburant”, se mentioneaza în comunicat.

Prin acest sistem, mai spun reprezentantii FORT, este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta îndoielnica, asigurându-se concurenta loiala în piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie