Telefonul Pacientului. Ce probleme intampinate in sistemul de sanatate sunt reclamate de romani?

 

Proiectul „Telefonul pacientului” a inregistrat, in primul an de la lansare, peste o mie de apeluri de la pacienti din toata tara. Prin intermediul apelurilor, acestia au solicitat diverse informatii sau au semnalat problemele intampinate in sistemul sanitar.

telefonProblemele semnalate de catre pacienti si informatiile solictate se refera la aspecte punctuale ori generale privind medicina de familie, spitale, policlinici, farmacii, nerespectarea drepturilor pacientilor, abuzuri din partea medicilor de familie si ale celor din spitale, ale farmacistilor si ale medicilor din cabinetele medicale private. De asemenea, au fost semnalate nereguli in privinta asigurarilor de sanatate, precum si chestiuni legate de decontarea tratamentelor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, atat in tara cat si in strainatate, a protectiei sociale, inscrierii, revizuirii si contestatii ale dosarelor pentru obtinerea incadrarii in grad de handicap. Alte zone de interes semnalate de catre apelanti au fost cele privind ajutoarele sociale si pensiile pe caz de boala, concediile medicale si alte informatii in care sunt solicitate date de contact ale diferitelor clinici particulare sau alte institutii de stat, unde se pot efectua diferite tratamente sau se pot sesiza diferite probleme intampinate de pacienti, unde se pot face sugestii sau reclamatii referitoare la anumite proceduri medicale greu accesibile sau inexistente.

Una dintre problemele acute ale pacientilor legate de medicii de familie este aceea a eliberararii retetelor compensate sau gratuite pentru boli cronice. Conform legii, fiecare pacient are dreptul la o singura reteta gratuita sau compensata pe luna, cu cel mult 7 medicamente, dintre care 3 din lista B si 4 din lista C. Faptul ca nu se specifica clar ca un pacient poate primi, in cadrul unei internari, o reteta gratuita pentru o anumita afectiune, iar medicul de familie poate sa-i elibereze, in aceeasi luna, o alta reteta pentru afectiunile cronice mai vechi (pentru care face tratament de lunga durata), il impiedica pe pacient sa beneficieze de tratamentul corespunzator si gratuit, conform legii.

O alta problema de mare interes este lipsa unor informatii referitoare la existenta unor clinici (laboratoare) in care se pot face gratuit analizele pentru HCV, viremie si pentru testele HIV/SIDA.

De asemenea, multi pacienti semnaleaza incorecta reglementare a transportului cu salvarea dinspre spital spre casa, in cazurile persoanelor netransportabile si coplata, in valoare de 7 lei, aplicata bolnavilor care vin la ambulator pentru efectuarea curelor de chemioterapie.

Citeste mai departe pe paginamedicala.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie