Mugur Isarescu: Creditarea va reveni pe plus in cateva luni
Guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Mugur Isarescu, apreciaza ca masura reducerii rezervelor minime obligatorii constituite de banci va da un nou suflu creditarii, în câteva luni. Potrivit lui Isarescu, un semnal în acest sens este acela ca bancile au reluat mult mai energic promotiile la credite. Pe de alta parte, seful BNR a afirmat ca situatia din Ucraina nu a influentat pâna acum piata monetara româneasca, însa aceasta criza este departe de final.
Creditarea va reveni pe plus în câteva luni, având în vedere ca asistam la o intensificare a promovarii creditelor, iar o parte din banii eliberati prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) atât la lei, cât si la valuta de la începutul acestui an au mers catre sporirea creditarii, a declarat guvernatorul BNR. „Creditarea în lei pare ca merge într-un ritm destul de vioi. Scaderea creditarii în valuta este, însa, ceva mai accentuata decât cresterea la lei. Fara sa am o evaluare a bancii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra în terenul pozitiv”, a precizat Isarescu, citat de Agerpres. El a spus ca banca centrala urmareste impactul pe care l-a avut în piata bancara reducerea RMO operata în 8 ianuarie 2014, având în vedere ca BNR îsi mentine obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din tarile UE, de 2%, într-un interval de timp rezonabil. În acest moment, însa, având în vedere ca lichiditatea din piata este ridicata, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ajung si la 0,5%, guvernatorul sustine ca o noua reducere a rezervelor trebuie sa mai astepte.
„Nu vad România în Uniunea Bancara Europeana sau sa treaca spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.- 12% la pasivele în lei si 18% la cele în valuta). Noi ne propunem acest lucru (n.r. – reducerea rezervelor), dar uitati ca din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar daca a luat-o la drum, merge destul de greu”, a spus seful BNR. Acesta a afirmat ca a atras atentia bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piata care împiedica BNR sa reduca rezervele. „De un an le tot spun: Aveti bani! În afara de surplusul de lichiditate care exista pe piata, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piata monetara, mai aveti un sac de bani în lei si în valuta în RMO în lei si în valuta. Suntem gata sa le reducem când veti da semnale clare sau veti absorbi acest exces de lichiditate”, a mai spus guvernatorul BNR.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, vineri, mentinerea ratei dobânzii de politica monetara la 3,5% pe an. CA al BNR a hotarât si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei si în valuta, la 12 si respectiv 18%.
Adevarata sanctiune pentru Rusia, în opinia guvernatorului
Adevarata sanctiune pentru Rusia ar fi o scadere a pretului petrolului pe pietele internationale sub 90 de dolari pe baril, ceea ce ar afecta bugetul „sensibil” al statului si ar reprezenta cea mai importanta sanctiune a comunitatii internationale, a declarat Mugur Isarescu. „Bugetul Rusiei este foarte sensibil si de la 90 de dolari (pretul pe barilul de titei – n.r.) în jos impactul ar fi major. Probabil ca asta ar fi adevarata sanctiune”, a afirmat Isarescu.
Statele Unite au anuntat saptamâna trecuta o serie de sanctiuni împotriva Rusiei, ca reactie la anexarea regiunii ucrainene Crimeea. SUA ar putea vinde petrol din uriasele rezerve acumulate pentru a împinge în jos preturile, sanctionând astfel Rusia pentru anexarea Peninsulei Crimeea, solutie recomandata de miliardarul George Soros si de mai multi analisti si care a atras atentia Congresului. Daca ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva nationala de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea pretului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant si fost conslier în administratiile Ford si Carter. O astfel de scadere a pretului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vânzarile de petrol si gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimeaza analistul.
Cotatia de referinta a petrolului pe piata SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, fata de nivelul de 107,87 barili a cotatiei Brent de la Londra, utilizata pe plan international, inclusiv în Europa.
Potrivit lui Isarescu, situatia din Ucraina a avut un impact nesemnificativ pâna în prezent, piata interna fiind influentata mai mult de criza din Turcia, care a determinat fluxuri de capital catre România. Andreea Popescu, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!