George Maior: Romania trebuie sa-si intensifice activitatile de contraspionaj
George Maior a reiterat ieri, intr-un inteviu pentru Mediafax, ca România trebuie sa-si intensifice cu precadere activitatile de contraspionaj în contextul riscului unui nou razboi rece. Desi România este protejata de umbrela NATO, politica expansionista a Kremlinului si urmarile greu de prevazut ale conflictului dintre Ucraina si Rusia pot afecta securitatea tarii noastre. Directorul SRI crede ca în momentul de fata bugetele Armatei si serviciilor ar trebui majorate consistent. De asemenea, el recunoaste ca aliatii nostri euroatlantici unguri sunt monitorizati de SRI si ca unii dintre ei au trecut „linia rosie”.
Referitor la actiunile extremistilor maghiari pe teritoriul României, directorul SRI admite ca actiunile acestor grupari sunt monitorizate de serviciile române si declara ca discursul si actiunile acestora au atins o limita intolerabila. „Cred ca uneori retorica a depasit anumite limite rationale pentru cetateni din state care, pâna la urma, fac parte din UE, din sistemul acesta de Alianta Nord-Atlantica si asemenea semnale sunt necesare pentru, daca vreti, a pune o linie rosie peste care nu se poate trece. Si aici vorbim, într-adevar, si de standarde, norme europene relativ la drepturile omului, independenta, suveranitatea statelor si în aceasta perspectiva. N-as vrea nici sa exageram pe de alta parte lucruri, ele sunt bine cunoscute de Serviciu, asa cum se desfasoara în teren, în realitatea cotidiana, aveam o cunoastere buna si informam în permanenta decidentii în legatura cu aceasta pentru a lua deciziile cele mai întelepte. Bineînteles, daca se încalca legea, informam si mecanisme de aplicare a legii, pentru ca exista legi care trebuie aplicate”, a încheiat Maior subiectul.
La frontiera NATO
În legatura cu situatia dramatica de la frontierele României, în contextul recentelor evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia, George Maior a evitat un prognostic declarând doar ca spera ca nu se va ajunge la „un fel de neo-razboi rece”, adaugând ca este necesara o atentie sporita „pe linie de contraspionaj”. „Evident ca aceste evolutii geopolitice au implicatii relativ la securitatea regionala si securitatea României”, a subliniat el.
România nu este în momentul de fata amenintata direct, din punct de vedere militar, dar instabilitatea regionala va putea avea un impact economic major. „Va trebui sa fim foarte atenti la aspecte legate de stabilitatea regionala, aspecte legate de elemente de influentare a evolutiilor din regiune prin metode specifice serviciilor de informatii. Deci atentie pe linie de contraspionaj sporita, am avut de altfel dintotdeauna necesitatea de a crea aici un baraj informativ solid, în aceasta regiune, pe care, de fapt, o avem în vedere si am avut-o întotdeaunea în vedere, si necesitatea de a cunoaste mai bine evolutiile si de a încerca sa oferim prognoze fata de ele”, a spus directorul SRI.
De asemenea, România va colabora pe linia informatiilor atât cu Rusia, cât si cu state din Orientul Mijlociu, state care nu fac parte din sistemul nostru oficial de aliante, pe probleme legate de terorism, sau de altele care pot afecta securitatea României.
Integrarea în NATO, deturnata de 11 Septembrie 2001
În 2001, George Maior era sef al Departamentului de Integrare Euroatlantica din MApN. În 2014, la zece ani de la integrarea în Alianta, actualul director al SRI dezvaluie ca cea mai dramatica discutie din negocierile pentru intrarea în NATO a avut-o chiar pe 11 septembrie 2001, când România se si vedea sub umbrela Aliantei Nord-Atlantice.
Ieri, seful SRI a recunoscut în premiera ca discutia oficiala pe care o avea programata la sediul NATO pe 11 septembrie 2001 nu a mai avut loc din cauza atentatului de la Worl Trade Center. Imediat dupa catastrofa a iesit totusi cu câtiva dintre oficialii NATO în oras, „la o discutie, care deja schimba parametrii si paradigma de abordare a modului în care vedeam integrarea României în Alianta”.
Conform lui Maior, negocierile pentru intrarea în NATO au fost cele mai complicate si complexe pe care le-a dus România pe plan international pentru realizarea unui obiectiv stragetic major. De asemenea, el precizeaza ca acum România si-a conturat un profil puternic în NATO si este a doua tara contributoare cu informatii la unitatea civila de informatii a Aliantei. Rene Pârsan, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!