Dosarul Hidroelectrica. Codrut Seres, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica.

Codrut SeresCodrut Seres a primit 4 ani închisoare cu executare pentru savârsirea infractiuni de complicitate la abuz în serviciu si a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat. În plus, lui Codrut Seres i s-a interzis pe o durata de 2 ani exercitarea unor drepturi civile, printre care si cea de a fi ales într-o functie publica.

În acelasi dosar au fost condamnati membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) — 5 ani închisoare cu executare; Traian Oprea (director general) — 5 ani cu executare; Nicolae Opris (sef serviciu) — 4 ani cu executare; George Asan (director Directia furnizare) — 4 ani cu executare; Victoria Geormaneanu (director economic) — 4 ani închisoare cu suspendare si Iosif Georgeta (director economic) — 4 ani cu suspendare.

Instanta i-a obligat pe Codrut Seres si pe ceilalti inculpati sa plateasca în solidar suma de 1,297 miliarde lei catre Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si ANAF si 3,3 miliarde lei catre Ministerul Economiei.

Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpatilor.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi în judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii sustin ca Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala împreuna cu ceilalti inculpati si, în virtutea functiilor de conducere detinute în cadrul SC Hidroelectrica SA, acestia au desfasurat activitati care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, în conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii în siguranta a Sistemului Energetic National—  ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie