IGPR: In doua luni de la aplicarea noului Cod de procedura penala, Politia Romana a luat masuri pentru supravegherea judiciara a 2.265 de persoane

 

Politia Româna a luat masuri pentru supravegherea judiciara a 2.265 de persoane, în cele doua luni de la aplicarea noului Cod de procedura penala, informeaza un comunicat al IGPR remis AGERPRES duminica.

politia romana„Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii în sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse. Politia verifica, periodic, modul în care acestia îsi respecta obligatiile, iar în cazul încalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. Aproximativ 500 de politisti îsi desfasoara, la nivel national, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciara”, se arata în comunicatul IGPR.

În conformitate cu prevederile Codului de procedura penala, politistii desfasoara activitati specifice fata de 126 de persoane, pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 2.121 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 18 persoane aflate sub control judiciar pe cautiune.

Cuantumul total al masurilor de control judiciar pe cautiune dispuse este de 1.250.000 de euro si 407.000 lei.

De la 1 februarie, pentru 19 persoane, fata de care s-a luat una dintre masurile preventive de supraveghere judiciara, a fost dispusa înlocuirea cu masura arestarii preventive, întrucât acestia au încalcat obligatiile stabilite de organele judiciare, cu masura arestarii preventive în alta cauza sau cu mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnate în alte cauze sau în cauza respectiva.

Odata cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operationalizate Birourile de Supraveghere Judiciara de la nivelul IGPR, DGPMB si IPJ-uri, precum si compartimente de supraveghere judiciara la nivelul politiilor municipale, altele decât cele resedinta de judet.

Din dispozitia sefului Politiei Române, a fost elaborata o metodologie privind supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus masura controlului judiciar, controlului judiciar pe cautiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel national, în mod unitar, a prevederilor legale si a fost dezvoltata o aplicatie informatica pentru evidenta acestora.(AS — autor: Doroteea Purcarea, editor: Stefan Gabrea), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie