Regulile privind concurenta, modificate de noile Coduri penale. La ce trebuie sa fie atenti contribuabilii?

 

Consiliul Concurentei are nevoie de un document suplimentar, pentru a putea face o inspectie inopinata, ca urmare a noile reglementari penale, care se aplica incepand cu luna februarie. In plus, cei care incalca regulile privind concurenta sunt incurajati sa-si marturiseasca fapta, potrivit noilor reglementari penale. In aceste conditii, este de asteptat sa se intensifice implicarea organele penale si a judecatorilor in aspectele de concurenta. Mai multe detalii despre aceste modificari si cum influenteaza ele aplicarea regulilor privind concurenta puteti citi mai jos.

consiliul concurenteiLa 1 februarie 2014, o data cu intrarea in vigoare a noului Cod penal si a noului Codul de procedura penala, au devenit aplicabile si dispozitiile legilor de punere in aplicare a codurilor, respectiv Legea nr. 187/2012 si Legea nr. 255/2013. Acestea din urma au adus modificari si altor acte normative ce contin dispozitii penale, printre care se numara Legea Concurentei nr. 21/1996 republicata.

Mai exact, in acest sens, atrag atentia doua modificari importante, respectiv cele care vizeaza necesitatea obtinerii mandatatului judiciar de catre Consiliul Concurentei pentru a desfasura inspectii inopinate si imunitatea/reducerea pedepsei de care poate beneficia, in anumite conditii, persoana care denunta organelor de urmarire penala incalcarea prevederilor articolului 5 alineat 1 din Legea Concurentei.

Conform art. 5 alin. (1) din Legea Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre intreprinderi, decizii ale asociatiilor de intreprinderi si practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect impiedicarea, restrangerea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care:

  • stabilesc, direct sau indirect, preturi de cumparare ori de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare;
  • limiteaza sau controleaza productia, comercializarea, dezvoltarea tehnica sau investitiile;
  • impart pietele sau sursele de aprovizionare;
  • aplica, in raporturile cu partenerii comerciali, conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel unora dintre ei un dezavantaj concurential;
  • conditioneaza incheierea contractelor de acceptarea de catre parteneri a unor prestatii suplimentare care, prin natura lor sau in conformitate cu uzantele comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte;
  • constau in participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte;
  • elimina de pe piata alti concurenti, limiteaza sau impiedica accesul pe piata si libertatea exercitarii concurentei de catre alte intreprinderi, precum si intelegerile de a nu cumpara de la sau de a nu vinde catre anumite intreprinderi fara o justificare rezonabila.

Totusi, interdictia prevazuta mai sus nu se aplica intelegerilor sau categoriilor de intelegeri intre intreprinderi, deciziilor sau categoriilor de decizii ale asociatiilor de intreprinderi, practicilor concertate sau categoriilor de practici concertate, atunci cand acestea indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

  • contribuie la imbunatatirea productiei sau distributiei de marfuri ori la promovarea progresului tehnic sau economic, asigurand, in acelasi timp, consumatorilor un avantaj corespunzator celui realizat de partile la respectiva intelegere, decizie ori practica concertata;
  • impun intreprinderilor in cauza doar acele restrictii care sunt indispensabile pentru atingerea acestor obiective;
  • nu ofera intreprinderilor posibilitatea de a elimina concurenta de pe o parte substantiala a pietei produselor in cauza.

Citeste mai departe pe harta.avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie