Presedintele Traian Basescu a declarat ca intrarea in vigoare a noilor Coduri reprezinta un succes

 

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca intrarea în vigoare a noilor coduri penal si de procedura penala reprezinta un succes, chiar daca Politia nu are înca bratarile pentru a-i urmari prin satelit pe cei arestati la domiciliu.

traian basescuSeful statului a precizat ca a avut retineri în legatura cu pregatirea sistemului privind intrarea în vigoare a noilor coduri.

„Ca sef al statului, am avut retineri poate, poate putina neîncredere legat de pregatirea sistemului pentru intrarea în vigoare a noilor coduri penale: Codul de procedura si Codul penal. Iata, si dumneavoastra, avocatii, si judecatorii si procurorii ati demonstrat ca ati avut capacitatea sa va pregatiti pentru acest moment”, a spus presedintele, la Congresul Avocatilor 2014.

Traian Basescu a amintit ca la ultima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-a exprimat o serie de îngrijorari.

„Este aici presedintele CSM si stie ce îngrijorari aveam în ultima sedinta a Consiliului înainte de intrarea în vigoare a codurilor, când întrebam: ‘Suntem pregatiti Judecatorii, procurorii stiu ce este de facut?’ Raspunsul a fost: ‘Domnule presedinte, nu o sa fim niciodata 100% pregatiti, dar, daca nu le dam drumul, tot acolo o sa fim si peste un an’. Iata ca au avut dreptate si intrarea în vigoare a noilor coduri a fost, spun eu, un succes, chiar daca Politia nu are înca bratarile sa-i urmareasca prin satelit pe cei arestati la domiciliu. Dar, am avut faze spectaculoase cu arestari la domiciliu în care oamenii muncesc pur si simplu pe lânga casa. Orice femeie s-ar bucura sa aiba barbatul mai mult acasa la treaba în curte”, a afirmat seful statului.

Potrivit acestuia, „lucrurile sunt într-o directie buna din punct de vedere al Justitiei”.

„Astazi avem în vigoare toate cele patru coduri si, privind la efectele aplicarii, în mod deosebit a Codului penal, fara a fi concluziv, observ ca Justitia din România se modernizeaza, se apropie de realitatile democratice si, mai ales prin modul de desfasurare a actului de Justitie, este absolut comparabila cu ce se întâmpla în statele UE. Discutam si cu domnul avocat Hasotti — este ceva, dar parca ar fi fost cu adevarat spectaculos daca aveam curaj sa mergem la modelul american. Poate ca ar fi fost; poate ca astazi ar fi mult prea devreme sa se întâmple asa ceva, dar actualele coduri pot fi un pas catre un model american infinit mai participativ si poate mai fara risc de esec — desi, slava Domnului, vedem aproape în fiecare saptamâna informatii despre condamnari, despre erori judiciare în justitia americana. Spun acest lucru pentru ca s-a demonstrat: niciun sistem de justitie nu este perfect si nu poate functiona în afara riscului de eroare, pentru ca, pâna la urma, cei care judeca, cei care apreciaza sunt oameni, iar oamenii nu sunt infailibili în modul de a gândi si a aprecia”, a explicat Basescu.

Seful statului a subliniat ca esenta actului de justitie ramâne respectarea drepturilor fundamentale.

„Indiscutabil, valorile democratice, drepturile omului, statul de drept sunt pilonii pe care se asaza sistemul de justitie românesc în ziua de azi. Sunt pilonii teoretici, iar pilonii practici sunt judecatorul, procurorul, avocatul. Aceasta triada este cea care în ultimii ani a devenit tot mai credibila si trebuie sa spun cu satisfactie — chiar daca stiu problemele din interiorul sistemului de justitie—, dar spun cu satisfactie, uitându-ma chiar la cercetarile sociologice, ca si judecatorii au crescut în credibilitate si procurorii si avocatii”, a spus Basescu.

El a indicat ca sunt foarte multe lucruri care trebuie înca asezate în Justitie, dar, fata de anul 2000, s-au înregistrat progrese.(A — autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie