Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an

 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobânzii de politica monetara la 3,5% pe an, a anuntat banca centrala, într-un comunicat de presa.

bnrPotrivit sursei citate, în sedinta din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotarât mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

‘CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala în conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare’, se precizeaza în comunicatul BNR.

Din vara anului trecut si pâna în prezent, Banca Centrala a decis, în sase rânduri, reducerea dobânzii de politica monetara.

Astfel, CA al BNR a hotarât, la începutul lunii iulie 2013, reducerea dobânzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar în august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobânzii de politica monetara, cu câte 0,25 puncte procentuale, au fost decise în septembrie si noiembrie, dobânda cheie ajungând, astfel, la 4%.

În data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobânzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar în 4 februarie a mai taiat 0,25 puncte procentuale din dobânda, pâna la un nivel de 3,5% pe an.(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie