BCR va despagubi Muntenia Imobiliare cu peste 56.000 lei si dobanzi aferente

 

Tribunalul Bucuresti a decis ca cea mai mare banca din România sa despagubeasca Muntenia Imobiliare cu 56.536 lei si dobânzile aferente

bcrSentinta vizeaza un caz în care BCR si-a încalcat obligatiile de marker-maker si a disparut din cotatii în august 2011. Reclamatiile contra Bursei de Valori Bucuresti si Erste Group Bank AG au fost respinse.

În urma unor nereguli aparute pe piata produselor structurate de la Bursa de Valori Bucuresti, BCR este obligata de Justitie sa plateasca reparatii însumând 56.536,95 lei si dobânzile aferente catre un client al sau, Muntenia Imobiliare. Decizia pronuntata în sedinta din 25 martie a.c. a Tribunalului Bucuresti si postata pe portalul institutiei vizeaza un incident din vara anului 2011 când divizia de brokeraj a BCR a disparut complet din cotatii în a doua parte a unei sedinte bursiere marcata de o volatilitate ridicata. Acesta este contextul în care Muntenia Imobiliare nu a putut sa îsi închida pozitiile initiate pe contracte având ca activ suport aurul, rezultând peste week-end un prejudiciu pentru plata caruia s-a pronuntat acum Justitia si care este atacabil cu apel în termen de 15 de zile de la comunicare.
BCR este pusa si la plata unei sume de 226,14 lei reprezentând comisionul nerealizat de intermediarul Muntenia Imobiliare, SSIF Confident Invest. Pe de alta parte, însa, instanta a respins reclamatiile facute catre Erste Group Bank AG, emitentul produselor structurate si Bursa de Valori Bucuresti, operatorul de piata pe a carei platforma se tranzactionau instrumentele financiare. Sentinta s-a pronuntat dupa o serie de patru amânari în intervalul 25 februarie – 18 martie a.c.

Au disparut misterios din piata

Curierul National a semnalat incidentul aparut pe piata produselor structurate înca de la producerea sa. În data de vineri 5 august 2011, Cristian Negoita, broker la Confident Invest, ne declarase ca putin înainte de orele prânzului BCR nu a mai pus cotatii pentru certificatele emise de Erste, încalcându-si obligatiile de market maker. Clientul lor, Muntenia Imobiliare, avea o pozitie initiata pe instrumente financiare având ca activ suport aurul si într-un context de volatilitate importanta marcata de atingerea unui punct de important de aversiune legata de criza datoriilor suverane din zona euro si în care atentia investitorilor fusese îndreptata catre Italia. „Cotatiile BCR au disparut misterios din piata putin dupa orele 12:00”, spunea atunci Negoita, amintind ca investitorii au sesizat de mai multe ori pentru acelasi interval orar, fara însa ca reprezentantii Bursei, ai supraveghetorilor pietei sau ai BCR sa ofere vreodata lamuriri asupra acestor fenomene.

Pierderi pe produsele structurate stau si la originea furturilor de la Harinvest

Cazul sanctionat în aceasta saptamâna de Justitie a fost primul mai important, fiind urmat de înca doua scandaluri din piata de capital legat de felul în BCR administreaza produsele structurate emise de Erste si care de data aceasta s-au lasat cu sesizari penale. Un furt de actiuni de la SSIF Carpatica Invest din mai 2012 este, de asemenea, asociat unui volum neobisnuit de tranzactionare pe instrumentele financiare pe care BCR este market-maker.
Cel mai important caz este însa cel de la casa de brokeraj vâlceana Harinvest unde, aparitia unor pozitii pierzatoare în raport cu BCR si adâncite timp de peste un an de zile în urma unor operatiuni sell-out în valoare de peste 80 milioane lei între cele doua entitati, au fost acoperite din furturi, incluzând devalizari ale conturilor clientilor în valoare însumata de 10,75 milioane lei. În acest caz, un trader de la BCR se afla în atentia procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), iar în alte trei cazuri exista suspiciuni. Adrian Panaite, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie