Raportul privind managementul de la Cantacuzino va fi trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
Presedintele Traian Basescu a decis ca raportul prezentat în sedinta CSAT privind managementul defectuos de la Institutul Cantacuzino sa fie trimis Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, membrii CSAT au discutat despre implicatiile în planul securitatii nationale ale disfunctiilor constatate în activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului „Cantacuzino”, din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au înregistrat, în ultima perioada, deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.
„Presedintele României, domnul Traian Basescu, a decis ca raportul prezentat în sedinta CSAT sa fie trimis Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie”, precizeaza sursa citata.
Expertii OMS au facut verificari la Institutul Cantacuzino din Bucuresti în perioada 25-27 februarie, dupa ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însa acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.
Institutul „Cantacuzino” poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, iar neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013 care nu a îndeplinit cerintele farmacopeei europene pentru endotoxina au fost cauzate de presiunea pusa pe institutie, sustin expertii OMS.
Anul trecut, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuita împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior închisa.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a început declinul în februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricatie. În aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri. Ioana Câmpean, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!