Ministerul Sanatatii nu are fonduri sa sustina lista medicamentelor compensate fara o crestere a finantarii
De peste un an se tot amâna aprobarea noii liste de medicamente compensate si, de-abia acum, dupa lungi discutii, negocieri si simulari, s-a ajuns la concluzia „surprinzatoare” ca Ministerul Sanatatii nu are fonduri sa sustina aceasta lista si nici producatorii nu pot suporta cresterea taxei clawback care ar rezulta din introducerea de noi molecule fara o crestere a finantarii.
Desi producatorii de medicamente inovative spuneau ca sunt de acord ca actualizarea listei sa se faca în totalitate din taxa clawback, acestia s-au razgândit, când probabil si-au dat seama ca taxa clawback ar putea ajunge la un nivel de 40%, poate chiar 50%.
Costul real anual al acestei actualizari este de fapt de aproximativ 2 miliarde de lei, nu de 500 milioane de lei, cum se vehicula când au început discutiile cu producatorii.
Acum, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, poarta discutii „individuale” cu producatorii care au medicamente pe lista de asteptare pentru a gasi solutii privind aceasta lista. Nu stim exact cât de legale sunt aceste discutii „individuale”, în conditiile în care negocierile ar trebui sa se faca la nivel de patronate, nu de companii individuale.
În plus, fostul ministru Eugen Nicolaescu a anuntat în urma unei întâlniri cu asociatiile de pacienti ca PNL a depus o motiune simpla intitulata „Guvernul Ponta 3 ameninta viata pacientilor: amâna lista de medicamente compensate” care urmeaza sa fie dezbatuta în plenul Camerei Deputatilor luni, iar marti va primi votul final.
„Este clar ca autoritatile nu au bani pentru actualizarea listei de medicamente. Acum se discuta modalitati de finantare”, a declarat, pentru Curierul National, Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Mediacamente Generice din România, adaugând ca la ora actuala Ministerul Sanatatii se consulta cu companiile care au medicamente pe listele de asteptare.
De asemenea, Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Române a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a afirmat pentru Curierul National ca zilele acestea sunt invitate companiile la discutii la minister si ca nu a fost avansat niciun termen privind intrarea în vigoare a noii liste.
Întrebat daca reprezentantii ministerului discuta si aplicarea unui clawback diferential pentru medicamentele originale si cele generice, acesta ne-a spus ca scopul discutiilor nu este taxa clawback, ci noua lista de medicamente.
Producatorii de originale s-au razgândit
În urma cu aproximativ un an, Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) spunea ca actualizarea listei nu va aduce niciun cost suplimentar la buget pentru ca va fi suportata din taxa clawback.
„Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului. Noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare în acest an vor fi de fapt platite de catre producatorii de medicamente, întrucât taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la începutul fiecarui trimestru”, se spunea într-un comunicat al ARPIM transmis Curierului National în data de 29 mai 2013.
Ieri, însa, Dan Zaharescu ne-a spus ca actualizarea listei din taxa clawback a fost de fapt o discutie anul trecut cu ministrul Nicolaescu si ca presupunea majorarea bugetului pentru medicamente de la 1 ianuarie. „S-a discutat un pachet complet de masuri si care includea si acest lucru. Acum conditiile sunt altele, pentru ca taxa clawback a ajuns în trimestrul 4 din 2013 la un nivel îngrijorator, de 20%”, a explicat reprezentantul ARPIM.
Nu exista înca un termen-limita
Dragos Damian ne-a mai spus ca APMGR a propus ministerului variante de lucru pentru un clawback diferentiat, în conditiile în care actualizarea listei trebuie sa vina în acelasi timp cu o noua metodologie de calcul al taxei clawback.
Întrebat daca s-a adus în discutie vreun termen privind aprobarea noii liste, Dragos Damian a spus ca nu exista înca un termen-limita. El a insistat ca ceea ce este foarte clar este ca autoritatile nu au bani si ca actualizarea nu are cum sa se faca din taxa clawback.
În ultimul trimestru din 2013, aceasta taxa a ajuns la 20%, iar din calculele facute de producatori pentru primul trimestru din acest an, clawback-ul platit de companii este în crestere.
„Nici noile molecule nu vor mai fi rentabile”
„Este un cerc vicios. Daca se face actualizarea listei fara o alocare suplimentara de fonduri, taxa clawback va ajunge la 40-45-50% la suta. Producatorii nu vor mai aduce medicamente în România în conditiile unei astfel de suprataxari. Nici noile molecule nu vor mai fi rentabile, daca se plateste clawback de 40-45%”, a explicat acesta, adaugând ca vor disparea de pe piata si mai multe medicamente ieftine.
Presedintele APMGR ne-a mai spus ca nu se poate realiza o suplimentare a bugetului Sanatatii si ca situatia este foarte complicata, mai ales ca metodologia prin care se introduc noi medicamente pe liste nu este una buna, pentru ca presupune un scor usor de atins. „Bugetul Sanatatii este aprobat si blocat, nu exista resurse”, a încheiat Dragos Damian. Andreea Stoica, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!