Administratorul unei firme poate fi obligat sa-i achite datoriile daca a provocat insolventa societatii
Fiscul poate decide ca administratorul unei firme sa achite datoriile acesteia, daca a provocat insolventa societatii, se mentioneaza in Codul de procedura fiscala. Decizia autoritatii fiscale se va baza pe analizarea mai multor fapte si documente, dupa cum se precizeaza intr-un ordin al ANAF, care se aplica de la inceputul lunii februarie si care clarifica prevederile legislatiei fiscale. Mai mult, daca administratorul nu poate plati datoria, atunci Fiscul poate demara executarea silita a acestuia. Cititi in materialul urmator mai multe detalii despre conditiile in care organele fiscale iau aceasta decizie si cum se ajunge la executarea silita a administratorului.
Potrivit Codului de procedura fiscala (CPF), unele persoane din cadrul companiilor raspund in solidar cu firma care are datorii. Dincolo de aceste prevederi, in CPF nu se precizeaza cum vor raspunde acele persoane in fata organelor fiscale.
Pentru a clarifica aceasta situatie, ANAF a emis Ordinul nr. 127/2014 prin care a aprobat Instructiunile privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 85 din 4 februarie 2014 si a intrat in vigoare la aceeasi data. Conform acestui act normativ, una dintre persoanele care raspunde in solidar cu firma pentru datoriile acesteia este administratorul firmei.
Reaua-credinta atrage raspunderea solidara a administratorului
Situatiile exacte in care administratorul raspunde in solidar cu firma pentru datoriile acesteia sunt precizate in CPF, dar aplicarea lor se face conform recentului act normativ.
Radu Sora, avocatul coordonator al casei de avocatura Sora & Asociatii, membra a retelei legale International Jurists, a mentionat pentru AvocatNet.ro ca, potrivit articolului 27 din CPF, „pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod”, raspund in solidar cu acesta anumite persoane, printre care si administratorii societatilor comerciale.
„In conditiile prevazute la art. 27 (alin. 2) literele b, c, d, e din CPF, coroborat cu Ordinul ANAF nr. 127/2014, administratorul firmei poate sa raspunda in solidar pentru obligatiile de plata ale debitorului declarat insolvabil”, a argumentat Radu Sora.
Atentie! Avocatul coordonator al Sora & Asociatii a spus ca in sensul articolului 176 din CPF, „este insolvabil debitorul ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmaribile”.
„Asadar, insolvabilitatea unei societati se poate declara de Fisc, atunci cand firma se afla in imposibilitatea de a efectua plati”, a detaliat Radu Sora.
Avocatul coordonator al Sora si Asociatii ne-a spus ca, potrivit articolului 27 din CPF, administratorul raspunde in solidar cu societatea, daca:
- a provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului;
- in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-a indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
- cu rea-credinta, a determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale;
- cu rea-credinta, a determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.
Coraborand insolvabilitatea persoanei juridice debitoare, prin instrainare sau ascundere, cu Ordinul ANAF nr. 127/2014, avocatul coordonator al Sora si Asociatii a aratat ca, de exemplu, administratorul raspunde in solidar cu firma, daca transfera contracte sau bunuri catre o alta companie controlata de el sau de apropiati ai acestuia. In plus, in aceasta situatie, raspunderea este impusa in conditiile in care transferul opereaza fara a exista o plata sau o prestatie echivalenta din partea societatii cumparatoare, iar societatea vanzatoare care instraineaza are obligatii fiscale neachitate si este evident ca in lipsa activelor nu se va mai putea derula o activitate care sa duca la achitarea debitelor ori nu se va mai putea derula o executare silita din care sa se acopere debitele fiscale restante, a adaugat avocatul.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!