Stelian Tanase: Insolventa nu poate fi evitata la televiziunea publica

 

Directorul general interimar al TVR, Stelian Tanase, a declarat, marti, dupa o întrevedere cu premierul Victor Ponta, ca insolventa nu poate fi evitata la televiziunea publica. Stelian Tanase a obtinut sprijinul premierului pentru a ramâne în fruntea Televiuziunii publice, desi a fost propus de PNL, în vremea când liberalii se aflau la guvernare.

stelian tanase„S-a discutat si acest lucru (despre insolventa – n.r.), cum s-au discutat si alte scenarii. Exista pe masa, este o problema care trebuie rezolvata, dar avem în minte si alte propuneri. Mâine, dupa sedinta de Guvern, premierul Ponta va iesi sa dea mai multe explicatii, multe sunt tehnice si tin de fiscalitate, administrare, restructurarea taxelor”, a spus Stelian Tanase.

Întrebat daca poate fi evitata insolventa TVR, Stelian Tanase a precizat: „Daca ma întrebati pe mine, ce cred eu, eu cred ca nu”.

Stelian Tanase a vorbit si despre noi restructurari în TVR. „Am convenit asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a televiziunii. Sper ca, în 2-3 ani, sa se treaca la un format BBC, care va însemna si crearea unui structuri comune cu radioul public”, a spus Tanase, dupa întâlnirea de la Parlament cu premierul Ponta.

„Vrem sa reducem foarte mult decizia politicului în privinta CA. Ne gândim la Patriarhie, la Academia Româna, la uniunile de creatie, la organizatiile profesionale din media, pentru ca discutia va fi strict profesionala”, a spus Stelian Tanase.

Mircea Toma, presedinte ActiveWatch, a comentat pentru „Adevarul“ propunerea presedintelui interimar al TVR.

„Noi (Agentia de Monitorizare a Presei ActiveWatch – n.r.) am sustinut într-un proiect de lege care zace în sertarele parlamentarilor de vreo 8 ani ca e necesara o reprezentare mai diversa a categoriilor de consumatori de televiziune, în CA. Acum e o reprezentare mai mult politica, iar noi ne-am dori ca o parte a membrilor Consiliului de Administratie sa vina din zona societatii civile, a organizatiilor nonguvernamentale. Din punctul nostru de vedere, institutiile religioase, inclusiv Biserica Ortodoxa Româna, sunt un fel de ONG-uri, deci au dreptul sa candideze si sa fie reprezentate în Consiliul de Administratie. Dar mecanismul prin care ei sa fie propusi si alesi trebuie sa fie transparent si dezbatut înainte. Nu trebuie sa fie produsul unei suete între directotul interimar si premier”, a declarat pentru „Adevarul“ Mircea Toma, presedinte ActiveWatch.

„E vorba de o institutie pe care noi am dori-o departe de influentele politice, iar din acest punct de vedere intentia lui Stelian Tanase este una pozitiva. Dar cum anume sa fie modificata legea si ce sa contina Consiliul de Administrare al TVR trebuie sa presupuna o procesare temeinica. Apoi, în lista de candidati pentru CA, pot aparea si reprezentanti ai Patriarhiei, ai Bisericii Ortodoxe Române, dar si ai altor culte religioase. E o judecata de bun simt, avem mai multe culte, trebuie sa le respectam pe toate“, a declarat pentru „Adevarul“ Mircea Toma, presedinte ActiveWatch.

Desi majorarea taxei TVR a fost invocata de Stelian Tanase printre prioritatile sale în fruntea TVR, directorul interimar al televiziunii publice a spus acum ca acest obiectiv se amâna. „Nu pot sa spun ca în acest moment am luat o decizie ferma în sensul unui calendar si în sensul unei sume pe care telespectatorul român va trebui sa o plateasca, dar este o problema pe agenda. Daca îmi cereti o evaluare, cred ca în acest an nu se va putea face. Este ce mai mica taxa, e mai putin de 11 euro, în timp ce o republica mica, asa cum este Muntenegru, plateste 26. Polonia plateste 50, Elvetia undeva la 360 si ceva de euro. Dar când cumparam, de pilda, Campionatul Mondial, pretul e acelasi si pentru elvetieni si pentru suedezi si pentru români“, a mai spus Stelian Tanase.

Premierul Victor Ponta nici nu vrea sa auda de majorarea taxei TV, nici acum, nici peste un an. „Obligativitatea de a plati o taxa este o chestiune depasita“, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta îl sustine pe Stelian Tanase sa ramâna în fruntea TVR si dupa perioada de interimat si crede ca liberalii nu se vor împotrivi pentru ca a fost propunerea lor. „Am vorbit ieri cu toti colegii din coalitia de guvernare si vom vorbi si cu celelalte grupuri parlamentare, pentru ca domnul Tanase a fost propus de catre PNL si sunt convins ca si ei vor sustine ideea de a continua. Ar fi absurd acum, dupa ce dânsii l-au propus, sa fie contra. Ma rog, sper totusi sa nu se întâmple asa ceva“, a spus Ponta.

„Situatia fianaciara este extrem de grava“

În urma cu câteva zile, Victor Ponta spunea ca este necesara o întâlnire cu Stelian Tanase pentru ca situatia financiara a televiziunii publice este extrem de grava.

Într-un interviu pentru Mediafax, Stelian Tanase a declarat ca televiziunea publica risca sa intre în incapacitate de plata, de aceea are nevoie de sprijin politic pentru demarea unui plan de salvare. „Cred ca trebuie niste consultari. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de liniste, ca sa avem macar 10% sanse sa salvam televiziunea. Daca nu, va intra în incapacitate de plata chiar în cursul acestui an. Dar, daca nu mi se da acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reforma mult mai adânca si va fi o situatie alarmanta pentru televiziune si eu nu vreau sa se intervina numai în conditii de forta majora. Nu vreau ca TVR sa ia foc si sa chemam pompierii“, a spus Stelian Tanase. Madalina Mihalache, Raluca Moisa, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie