Patru ani de inchisoare cu executare pentru Emilian Francu, primarul municipiului Ramnicu Valcea

 

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de luare de mita.

Emilian FrâncuCurtea de Apel Bucuresti a admis apelul Directiei Nationale Anticoruptie, care a contestat condamnarea lui Frâncu, de catre Tribunalul Bucuresti, la patru ani de închisoare cu suspendare, si a decis ca primarul municipiului Râmnicu Vâlcea sa execute pedeapsa.

Instanta a mai dispus ca din pedeapsa de patru ani sa fie scazuta perioada în care Emilian Frâncu a fost arestat preventiv, respectiv din 25 aprilie pâna în 17 septembrie 2013.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, Frâncu urmând sa fie încarcerat pentru executarea pedepsei.

În 17 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Emilian Frâncu la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mita, primarul fiind eliberat atunci dupa cinci luni de închisoare. Decizia instantei a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, care miercuri a dat o decizie definitiva în acest dosar.

Emilian Frâncu a revenit la Primaria Râmnicu Vâlcea în 19 septembrie 2013, el declarând atunci ca nu va demisiona din functie si ca va continua proiectele începute în oras.

Potrivit procurorilor DNA, la începutul anului 2013, Primaria Râmnicu Vâlcea a încredintat unei firme de arhitectura un proiect cu denumirea „Reorganizarea si amenajarea spatiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”, având ca obiect amenajarea unei piete publice, a unei parcari subterane si a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost denuntat de administratorul firmei de arhitectura, dupa ce Frâncu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la suta din suma de 200.000 de euro atribuita pentru contractul de prestari de servicii. Frâncu a conditionat semnarea actelor privind încheierea, derularea si executarea contractului de prestari servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii în rechizitoriu.

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate în contractul de prestari servicii si dupa plata unei prime transe din banii datorati de Primaria Râmnicu Vâlcea, în 22 aprilie 2013, Emilian Frâncu i-a cerut administratorului firmei sa îi dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De aceasta data, Frâncu a conditionat semnarea documentele pentru cea de-a doua transa care trebuia acordata firmei pentru serviciile al caror beneficiar era Primaria Râmnicu Vâlcea de acordarea acestei sume, au mai aratat procurorii.

Mai mult, Frâncu i-a cerut administratorului firmei 40.000 de lei, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienta banilor, a propus încheierea unui contract de sponsorizare.

În 25 aprilie 2013, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, dupa ce a primit de la administratorul firmei de arhitectura, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruti.

Frâncu a sustinut în fata instantei ca banii nu îi erau destinati si ca ar fi încercat sa obtina o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea orasului Râmnicu Vâlcea.

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Frâncu ar exista o înregistrare ambientala între primar si administratorul firmei de arhitectura. În înregistrarea aflata la dosar, Frâncu îi îndica arhitectului locul în care sa fie lasati banii conveniti, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care apartine familiei edilului. De altfel, flagrantul în acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, banii fiind gasiti în secretariat.

În februarie 2013, Primaria Râmnicu Vâlcea, în colaborarea cu Ordinul Arhitectilor din România si în parterneriat cu filiala teritoriala Sibiu – Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune solutii de „Reorganizare si amenajare a spatiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”. Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate sa intre în concurs. Câstigatorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul „Simbol de identitate” al arhitectului Sorin Dragos Popescu, din Bucuresti. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie