Noul pachet de servicii medicale de baza in sanatate va intra in vigoare la 1 mai 2014
Noul pachet de servicii medicale de baza in sanatate urmeaza sa intre in vigoare la 1 mai si nu la 1 aprilie, asa cum era stabilit, ne-au declarat reprezentantii Ministerului Sanatatii. Proiectul referitor la pachetul de baza in sanatate a fost prezentat pentru prima data la inceputul lunii octombrie 2013, dar in prezent se afla in dezbatere publica o varianta publicata pe site-ul ministerului la sfarsitul lunii februarie.
Pachetul minimal si pachetul de servicii medicale de baza vor intra in vigoare la 1 mai, si nu la 1 aprilie asa cum fusese anuntat anterior, ne-au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.
Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica pachetul minimal si pachetul de servicii medicale de baza, pe 25 februarie, pe site-ul institutiei, printr-un proiect de hotarare de Guvern, opiniile putand fi trimise pana pe 7 aprilie.
Conform reprezentantilor ministerului, pana la 1 mai, se va aplica actualul pachet de servicii medicale, desi acesta expira la 31 martie 2014. Mai exact, printr-un Ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari, in zilele urmatoare, urmeaza sa fie prelungit termenul de aplicare a actualului pachet de servicii de sanatate.
Pachetul de servicii medicale de baza nu schimba tipurile de servicii
Conform proiectului, pachetul de baza in sanatate include urmatoarele servicii medicale:
- vaccinul pneumococic gratuit, care li se face copiilor intre varsta de 4 luni si 24 de luni; o doza din acest vaccin costa in prezent intre 150 si 300 de lei;
- un pachet suplimentar pentru programele nationale de sanatate, cum ar fi cel pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoza; acest pachet va fi destinat tuturor, asigurati si neasigurati, si va fi finantat exclusiv din bugetul de stat;
- amenzi pentru cei care nu se duc la controalele medicale preventive, care sunt gratuite si se pot face o data la trei ani.
In prezent, in tara noastra sunt 2 milioane de pacienti neasigurati, care beneficiaza doar de servicii de urgenta. In plus, Eugen Nicolaescu, fostul ministrul al sanatatii, a explicat recent ca pachetul de baza a fost construit pornind de la urmatoarea premisa: din 4,4 milioane de internari, 40% nu este nevoie sa fie rezolvate in spital, ci in ambulator, potrivit sugestiilor facute de medicii.
Astfel, pacientii sunt incurajati sa se adreseze in prima instanta medicului de familie si abia apoi sa mearga la spital, ca sa se elimine aglomeratia din unitatile spitalicesti si sa se cheltuie mai bine resursele financiare din sistemul de sanatate.
Potrivit fostului ministru al santatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza, in medie, un serviciu medical in spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar in prespital cu maximum 100 de lei.
Adultii de peste 40 de ani vor beneficia de mai multe servicii gratuite
Conform propunerilor facute de MS, adultii de peste 40 de ani beneficiaza de mai multe consultatii si servicii medicale decat ceilalti pacienti. In plus, tuturor grupelor de pacienti li se vor face consultatii preventive de evaluare a riscului.
Astfel, adultii de pana la 40 de ani beneficiaza, o data la trei ani, de una – doua consultatii succesive la medicul de familie si un set de investigatii la frecventa recomandata, in functie de varsta si de sex.
Acest set de investigatii recomandat include urmatoarele consultatii, pentru populatia cu risc normal: anual, cardiologie; pentru femei, o data la trei ani, testul Babes Papanicolau (BPN) sau, o data la cinci ani, BPN si testul HPV intre 30 si 65 de ani; o data la cinci ani, colesterolul; periodic, evaluarea indicelui de masa corporala, a comportamentelor cu risc (fumat, dieta, consum de alcool), a contraceptiei si a depresiei.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!