Ministrul Finantelor sustine ca daca nu se introduce acciza de 7 eurocenti, se risca incapacitatea platii pensiilor
Din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe fiecare litru de carburant se vor colecta pâna la finele anului doua miliarde de lei, iar neîncasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor.
Plata pensiilor si a salariilor pentru bugetari ar putea fi pusa în pericol daca acciza suplimentara de 7 eurocenti nu va fi aplicata de la 1 aprilie, deoarece suma care ar urma sa fie colectata este de doua miliarde de lei si nu poate fi usor înlocuita, a declarat, la Adevarul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice.
Întrebata ce se poate întâmpla daca nu se introduce aceasta noua taxa si daca exista riscul ca banii sa nu mai ajunga pentru pensii si salarii, oficialul a raspuns afirmativ: „Da. Sunt 2 miliarde, gânditi-va. Ar fi fost 2,670 miliarde, acum sunt 2 miliarde. Evident ca exista un pericol foarte mare pentru ca o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt cheltuieli – nu stiu daca le-as numi fixe, dar de genul de care descrieti dumneavoastra: pensii, salarii. Care, vrând-nevrând, trebuie acoperite. Nu vorbim de lucruri care se taie foarte usor. Restul de 25% se mai poate, dar vorbim aici de 2 miliarde si asta e o suma considerabila. Era absolut necesar de introdus aceasta taxa“, a precizat ministrul.
Petrescu a precizat ca deja s-au pierdut 670 de milioane de lei din neîncasarea veniturilor din aceasta acciza pe primele trei luni.
Banii nu ajung direct la autostrazi
Oficialul a recunoscut ca banii din aceasta acciza nu ajung special la autostrazi, asa cum a anuntat initial în toamna anului trecut premierul Victor Ponta, motivând ca „legea nu permite“ directionarea unor bani catre fonduri special constituite pentru astfel de scopuri.
„Vreau sa va spun de la început: mie nu-mi face placere sa pun nicio taxa, daca ar fi dupa mine n-as pune-o pe niciuna (nici acciza suplimentara, nici «taxa pe stâlp» –n.r.), cred ca nimanui nu-i place sa faca acest lucru. Dar, câteodata, aceste taxe sunt necesare pentru a acoperi nevoile de la bugetul de stat si, cum am spus si înainte, acesti bani se duc în scoli, în spitale, în autostrazi. E vorba de bugetul general consolidat. Se duc la toate nevoile pe care le avem în statul român“.
Ioana Petrescu a apreciat ca în acest moment nu se poate estima cu cât va scadea consumul de carburanti, acest lucru depinzând de petrolisti – daca vor transfera în pret mare parte din noile costuri – si daca soferii vor avea alternative la dispozitie.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!