Valeriu Binig, Deloitte: Pretul gazelor romanesti va creste cu 143% in urmatorii doi ani

 

Pretul gazelor de productie interna va creste cu 143% în urmatorii doi ani, conform calendarului de liberalizare a pietei gazelor, ceea ce înseamna ca, pentru consumatorii industriali, preturile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marti, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanta Deloitte, citat de B1 TV.

DeloitteAceste estimari au fost cuprinse în studiul ”Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România”, realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti într-o conferinta de presa.

”Calendarul de liberalizare asumat de autoritatile române este unul agresiv, ce prevede o crestere de 143% a pretului gazelor indigene în urmatorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce genereaza presiuni si riscuri pentru orice industrie implicata. Considerând ca pretul de import si ponderea importurilor ramân aceleasi, cresterea pretului final va fi de 72% în urmatorii doi ani”, a precizat Binig.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie, în luna martie, consumatorii industriali utilizeaza 28% gaze de import, restul fiind de productie interna.

”Piata nu este suficient de matura pentru liberalizarea dubla, atât pe segmentul angro, cât si pe cel cu amanuntul. Trebuie dezvoltate capacitatile de stocare si trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacitati. Trebuie sa vedem daca e cazul sa pastram cosul de gaze sau nu”, a precizat Binig.

Acesta sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa tina cont ca România este o piata de frontiera, supusa unor riscuri politice si, în plus, avem o singura sursa de import, respectiv Federatia Rusa.

În plus, istoricul pietei de gaze a României arata ca tara noastra a avut preturi mai mari decât restul tarilor europene pentru gazele rusesti.

Mai mult, Mihai Ivascu, secretarul general al CONPIROM, a aratat ca România risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca din cauza liberalizarii accelerate a pietei gazelor naturale.

”O asa-zisa liberalizare a pietei gazelor naturale din România va avea ca efect imediat reducerea la jumatate a contributiei industriei la Produsul Intern Brut, prin închideri de companii sau relocari în tari cu o legislatie care sprijina activitatea economica”, a declarat Mihai Ivascu.

”Dat fiind faptul ca autoritatile nu au efectuat un studiu de impact atunci când au decis, unilateral, liberalizarea accelerata a pietei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant international competent pentru a face o asemenea analiza. Rezultatele prezinta un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, în termen scurt, prin pierderi de sase miliarde de euro la PIB si cresterea numarului somerilor cu peste 500.000 de persoane”, a adaugat el. b1.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie