Taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata
Taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata, iar pretul de referinta la gaze pe piata libera pentru consumatorii industriali va ramâne înghetat la nivelul din ianuarie 2014, pretul la gaze pentru consumatorii casnici urmând însa sa creasca cu 2%, a anuntat premierul Victor Ponta. Seful Executivului a apreciat ca eliminarea taxei de cogenerare va încuraja exportul de electricitate pe piata regionala, iar mentinerea pretului de referinta la gaze, în industrie, la nivelul de la 1 ianuarie 2014, va încuraja competitivitatea. De asemenea, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, spune ca pretul gazelor pentru populatie va creste cu 8% în acest an.
„Guvernul va pune miercuri în discutie eliminarea taxei de cogenerare pentru export, în acest fel fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piata regionala. Pe 8 aprilie, Comisia Europeana va publica regulamentul si ghidul prin care fiecare tara membra va putea sa asigure o schema de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabila. La gaze, de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2%, în schimb pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2014“, a spus Ponta.
Premierul a precizat ca aceste masuri vor fi discutate, miercuri, de Guvern, împreuna cu aprobarea hotarârii privind cota de energie regenerabila care va fi subventionata. „Vom aproba aceasta hotarâre, în asa fel încât preturile la energie electrica vor continua sa scada atât pentru consumatorii casnici, cât si pentru cei industriali. Pastrarea preturilor la energie în mod constant reprezinta în mod sigur un factor esential de competitivitate pentru România“, a spus Ponta.
Taxa de cogenerare este încasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica si este platita de orice consumator. Taxa se aplica în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.
Gaze mai scumpe pentru consumatorii casnici
În ceea ce priveste pretul gazelor pentru consumatorii casnici, acesta va creste cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, pâna la finele anului, sa aiba loc alte doua scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie si, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu ocazia prezentarii în Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE. „La 1 aprilie, va fi o crestere de 2% la pretul gazelor pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici”, a spus Havrilet. Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri. „La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici”, a completat Niculae Havrilet, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, România a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decât în 2012.
Citeste mai departe pe puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!