Pretul de tranzactionare pentru un certificat verde a scazut pana la minimul garantat prin lege

 

Pretul de tranzactionare pentru un certificat verde a ajuns la minimul garantat prin lege, de unde, la precedentele sesiuni, pretul era cu cel putin 30% mai mare. Inflatia de certificate în piata a prabusit pretul.

bursaUltima sesiune de tranzactionare pe bursa a certificatelor verzi a adus o valoare minima record a pretului, 130 de lei, 29 de euro, nivel minim garantat de ANRE pentru  certificatul verde. Precedenta sesiune adusese un pret de închidere de aproape 190 de lei, circa 45 de euro, ceea ce înseamna o scadere de pret de peste 30%.

În licitatia din 18 martie au fost 153 de oferte de vânzare si doar 21 de oferte de cumparare.

Prabusirea pretului certificatului verde vine ca urmare a intrarii în vigoare a legii ce amâna pâna în 2018 emiterea si plata unui anumit numar de certificate verzi, dar si din cauza scaderii, de anul acesta, a cotei de achizitie de enegie verde de la 15% la 11,1%.

„În piata e inflatie de certificate verzi, de aceea se înghesuie toti sa vânda. Prea multe certificate verzi si prea puti cumparatori pentru ele. Estimez ca aceasta situatie se va pastra pentru mult timp de-acum înainte”,  ne-a explicat Octavian Lohan, director adjunct al Transelectrica, administratorul bursei de energie OPCOM.

Odata cu scaderea pretului la minim pentru certificatul verde, efectul ar trebui sa se vada si în facturi. În prezent, certificatele verzi reprezinta circa 6-8% din contravaloarea unei facturi la curent a unei gospodarii.

Pentru anul acesta, ANRE a stabilit la 17,6 milioane numarul de certificate verzi ce urmeaza a fi lansate la tranzactionare si la doar 10,9 milioane numarul de certificate cu obligatia de a fi cumparate.

Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila. Schema prin care România acorda aceste certificate este completata de obligatia ca furnizorii de electricitate sa achizitioneze un procent anual de certificate proportional cu energia livrata. La rândul lor, acestia îsi recupereaza banii de la consumatori prin factura la curent, în asa fel încât toata populatia României sprijina productia de energie verde. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie