Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa de Est al PAC sustine ca proiectele IT de la stat sunt facute doar pentru a cheltui niste bani

 

Absenta unor îmbunatatiri radi­cale în calitatea serviciilor furnizate de institutiile pu­blice, în ciuda numeroaselor proiecte de informatizare cu bugete ce ajung si la zeci de milioane de euro, este determinata de faptul ca în multe cazuri nu statul vine catre companiile de IT cu o problema de rezolvat, ci firmele de IT vin catre institutii cu propuneri de proiecte pe care le pot livra rapid – dar care rareori tin cont de problemele pe care sectorul public le are, afirma Eugen Schwab-Chesaru, mana­ging director pentru Europa de Est al companiei de consultanta si cercetare de piata Pierre Audoin Consultants (PAC).

laptopuri si maini„Toata problema pleaca de la perver­sitatea faptului ca nu avem decât foarte rar la nivel guvernamental oameni care sa vrea sa faca ceva bun. Pentru ca s-ar putea. Ei ar trebui sa se întrebe – ce e în Austria, ce e în Polonia, ce e în Franta, ce este oriunde altundeva? Si te uiti si vezi. Eu, ANAF, eu, Ministerul Muncii, am aceasta problema, ia sa vad cum rezolva altii problema asta.“

În schimb, afirma Chesaru – care conduce o companie care analizeaza an de an evolutia diferitelor segmente de pe piata locala de soft si servicii – evaluata la 825 mil. euro în 2013, pe piata exista un grup de firme care au reusit sa faca practic agenda IT a unor institutii publice.

„S-a continuat tendinta de segregare a pietei, în sensul ca au fost câteva companii – care sunt legate vizibil sau invizibil între ele – care au câstigat foarte mult dintr-o politica foarte interesanta, o politica care practic a exploatat proasta organizare si manage­mentul dezastruos din sectorul public, si anume, si-au ridicat singuri mingi la fileu, au generat – plecând de la ce s-au gândit ei ca ar putea sa faca – s-au dus catre institutii si au generat cerere. Spre exemplu, eu am niste piele albastra si niste talpi si vin la tine si spun – nu e asa ca ai neaparata nevoie de pantofi albastri, si nici macar nu te costa sa îi primesti pentru ca uite ca este unul care ne da bani ca tu sa-ti cumperi pantofi albastri. Ca îi folosesti, ca nu îi folosesti, ca îti plac ca nu îti plac, ca îti trebuie sau nu – daca nu te costa sau te costa putin si mai si zici ca ai facut ceva, de ce nu? Si fenomenul acesta a creat crestere de piata, a umflat cheltuielile pe care le luam în considerare pentru sectorul public, dar pe piata nu sunt si rezultate adevarate.“

Statul cheltuie anual câteva sute de milioane de euro pe IT – de la echipamente pâna la licente software sau servicii – dar suma exacta nu este cunoscuta, întrucât pâna la finele anului trecut nu exista niciun organism care sa le tina evidenta.

De asemenea, pâna acum în România rareori au existat discutii în legatura cu utilitatea sau eficienta unor proiecte de informatizare, iar Ministerul Societatii Informationale (MSI) – care este autoritatea competenta în acest spatiu – nu a iesit pâna acum în public punând presiune pentru rezolvarea unor probleme din administratie sau pentru a cere în mod specific progresul unor proiecte de informatizare.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie