Dobanzile la creditele de consum scad sub 10 %

 

Bancherii cauta sa resusciteze vânzarea de credite de consum cu dobânzi mai mici si reduceri de comisioane, dupa ce criza le-a subtiat vizibil bilanturile si le-a scazut veniturile, tinta principala fiind clientii care au avut un comportament de plata bun în trecut sau îsi încaseaza veniturile în cont.

ghiseuCEC Bank, singura banca de top ramasa în portofoliul statului, vinde pâna la finalul lunii mai credite în lei cu dobânda efectiva de 9,2% pe an, în conditiile în care a eliminat temporar comisioanele de analiza si administrare. Rata pentru un credit de 25.000 de lei pe o perioada de 5 ani este de circa 520 lei/luna.

„Exista o tendinta destul de clara confirmata de scadere a dobânzilor la credite. Bancile merg din promotie în promotie. Este o competitie acerba. Dobânda este la acelasi nivel cu tarile din jur sau chiar mai jos. Creditul de nevoi personale are în spate costuri destul de ridicate, are un risc mai mare decât un credit ipotecar“, a declarat Bogdan Spuza, director de marketing si segmente de retail în cadrul BRD.

BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale, au dobânzi efective de circa 10% pe an pentru clientii care au si cont de salariu deschis la banca, în timp ce clientii standard platesc cu aproximativ un punct procentual mai mult. Niciun credit cu DAE mai mare de 14% nu mai intra în prezent în top zece cele mai bune oferte existente pe piata.

Chiar daca dobânzile la credite au scazut vizibil în ultimii ani, bancherii au avut grija sa reduca în paralel si bonficatiile la depozite, care ajung la 2-3% pe an în prezent astfel ca marja de câstig din dobânda ramâne ridicata. De exemplu, în 2009 dobânzile la depozitele în lei ajungeau la 15% pe an. Mai mult, bancherii reusesc sa se împrumute acum de pe piata monetara la o dobânda de numai 3% pe an.

Practic, marja de dobânda ridicata a convins bancherii sa reia în mod constant în ultimii ani promotiile la creditele de consum.

Stocul creditelor de consum a scazut în prezent la 53 miliarde de lei, fata de un vârf de 76 miliarde de lei în 2009, în timp ce numarul conturilor de credit a sazut sub 3 milioane. La începutul crizei existau aproape 5 milioane de conturi de credit.

Chiar daca perioada de criza a sters 1,8 milioane de credite de consum din bilanturile bancilor si aproape o treime din stocul de împrumuturi, bancherii au reusit sa compenseze o parte din aceasta pierdere prin vânzari mai mari de împrumuturi pentru achizitia de locuinte si carduri de credit. Ciprian Botea, zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie