Condamnari definitive in dosarul de frauda a examenului de bacalaureat din Vrancea, din vara 2008
Dupa aproape patru ani de judecata, persoanele acuzate ca au fraudat examenul de bacalaureat din Vrancea in vara lui 2008 au fost condamnate definitiv. Curtea de Apel Galati a considerat insa ca, in replica la rechizitoriul procurorilor anticoruptie, pentru majoritatea inculpatilor sunt suficiente pedepse cu suspendare cuprinse intre 1- 3 ani. Alti inculpati au fost achitati, iar in cazul unui alt inculpat s-a incetat procesul penal, „in baza articolului 396 alineatul 6 raportat la articolul 16 alineatul 1 litera f teza III Cod procedura penala”.
Cei 18 inculpati in dosarul mitei de la BAC-ul vrancean din 2008 au terminat cu judecata. Profesorii, inspectorii scolari, primarii si politistii trasi la raspundere pentru fraudarea examenului de bacalaureat din 2008 au fost condamnati definitiv, cea mai mare pedeapsa fiind insa de 3 ani cu suspendare.
„In baza art. 396 al. 6 raportat la art. 16 al. 1 lit. f teza III Cod pr. penala inceteaza procesul penal fata de inculpatul Petre Ion pentru infractiunea prevazuta de art. 61 al. 1 din Legea nr. 78/2000. Inlatura dispozitiile privind obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare catre stat la judecata in fond”, se arata in sentinta definitiva in ceea ce il priveste pe fostul primar al orasului Panciu, rapus in urma cu cateva luni de o boala necrutatoare.
Practic in cauza au fost judecate toate persoanele care au facut parte dincomisia de examen de la un centru de examinare, cei care au favorizat actele de coruptie, dar si parinti care au vrut sa scape de emotia notelor obtinute de copiii lor la examenul de maturitate cu ajutorul unor anumite sume de bani.
Per total, avocatii inculpatilor s-au declarat multumiti de solutia magistratilor de la Curtea de Apel Galati, unde sentinta definitiva a venit dupa o amanare de trei saptamani. Judecatorii au admis apelurile procurorilor anticoruptie si a o parte dintre inculpati, au desfiintat in parte sentinta penala nr. 248/12.11.2012 a Tribunalului Vrancea si au oprit dosarul spre rejudecare.
„Nu a luat nimeni o pedeapsa cu executare, iar in baza noului cod au fost modificate incadrarile juridice. Partea buna este ca nu se poate face recurs pe noul cod pe agravarea pedepsei. Recurs in anulare exista, insa nu il mai poate face DNA-ul. Motivele de netemeinicie sunt doar cinci, potrivit noului cod de procedura penala, restul de noua au fost abrogate”, ne-a declarat Codrut Balas, aparatorul unei dintre inculpate.
Trei inculpate au ramas cu pedeapsa de la fond
In cazul profesorului de limba franceza si limba engleza Anca Sonia Alexandrescu, instanta a redus pedepsele aplicate, stabilind pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II, b, c Cod penal din 1969, pedeapsa accesorie aplicata de altfel la cea mai mare parte a celor condamnati. Nicoleta Moise – profesor de limba si literatura romana – instanta a contopit pedepsele stabilind pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II, b, c Cod penal din 1969.
In acelasi timp, profesorului de chimie Angela Sirbu instanta i-a redus pedeapsa la 2 ani si 6 luni inchisoare, iar profesorului Florin Iamandei, fost director al unui liceu, i-a fost schimbata incadrarea juridica in concordanta cu noul cod penal, iar pedeapsa a fost de 2 ani si 4 luni inchisoare. Fata de sotii Mariana si Iordache Bostan, acesta din urma fiind inspectorul general al ISJ Vrancea la acea data, instanta a consideta ca se impun pedepsele de 1 an si respectiv 2 ani inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta.
Un an inchisoare cu suspendare au primit primarul vrancean Vasile Zbirciog, agentul de politie Mircea Zetu, Tatieana Stoian – administrator financiar de patrimoniu in cadrul unui colegiu, precum si inculpatii Deniza Oana Alaci, Ion Bolocan si Danut Albu. De pedeapsa redusa a beneficiat si profesorul de matematica Mariana Rachieru, de la 3 ani inchisoare la 1 an si 6 luni. „Achita pe inculpata Pamfil Daniela pentru de „trafic de influenta”. Inlatura dispozitiile privind confiscarea sumei de 700 lei de la inculpata Pamfil Daniela si obligarea acesteia la plata cheltuielilor judiciare catre stat la judecata in fond. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatele Orasanu Florenta, Leata Rodica si Minca Vica. Obliga pe fiecare dintre inculpatele Orasanu Florenta, Leata Rodica si Minca Vica la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuielile judiciare catre stat. Onorariul partial al aparatorilor desemnati din oficiu, in suma de 50 lei fiecare, se va vira catre Baroul Galati din fondurile Ministerului Justitiei (av. Marculescu Biatrice, av. Savenco Gabriela, av. Turceac Lehadus Simona, av. Apostu Mariana, av. Radu Diana, av. Alecu Mihaela, av. Vasiliu Andrei, av. Lungu Tinuta, av. Zala Mihaela, av. Zarnescu Rares, av. Morindau Mariana, av. Giuvelic Rodica, av. Dumitru Ioana, av. Gaibar Elena, av. Caruceru Monica, av. Marin Daniela)”, se arata in sentinta CA Galati.
La Tribunalul Vrancea, Daniela Pamfil – inspector resurse umane la Primaria Focsani, fusese condamnata la 2 ani cu suspendare, iar Florenta Orasanu- profesor de limba franceza, Rodica Leata – director adjunct, si Vica Minca – inspector scolar de specialitate la disciplina educatie fizica si sport, fusesera achitate. Nicoleta Cristea, avocatura.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!