Chinezii vor moderniza centura ocolitoare a Capitalei si linia de cale ferata dintre Bucuresti si Constanta
Chinezii vin sa construiasca o linie de mare viteza în România. Astazi dimineata a fost semnat la Beijing memorandumul prin care chinezii vor moderniza centura ocolitoare a Capitalei si linia de cale ferata dintre Bucuresti si Constanta. Pe aceasta noua linie, garniturile de tren ar urma sa poata circula cu viteze de pâna la 250 de kilometri la ora.
Saptamâna viitoare va veni în România o delegatie chineza pentru a porni analizele pentru realizarea centurii ocolitoare a Capitalei, o cale ferata cu viteza sporita si pentru linia de mare viteza dintre Bucuresti si Constanta.
Urmeaza sa se întocmeasca studii de prefezabilitate si de fezabilitate.
Analizele tehnice vor fi efectuate gratuit de catre partea chineza.
Proiectul cel mai important, cel al liniei ferate de mare viteza, are costuri estimate de 11 miliarde de dolari, daca se va construi o linie noua. O varianta luata în calcul însa este si modernizarea liniei ferate existente, acest lucru depinzând de rezultatele studiilor care vor fi facute.
Prin acest proiect, chinezii urmaresc sa faca legatura între Marea Neagra, Ungaria si Austria.
Linia ferata de mare viteza Bucuresti – Constanta este doar o prima etapa al acestui obiectiv, linia urmând sa fie continuata spre granita de vest.
Acordul a fost semnat din partea României de vicepremierul Liviu Dragnea, iar din partea Chinei de reprezentanti ai Comisiei de Dezvoltare si Reforma.
În luna noiembrie, fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu a anuntat ca România vrea sa atraga investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritara fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteza de la granita cu Ungaria pâna la Constanta, prin Bucuresti, având un cost estimat de 11 miliarde euro.
Ministrul a aratat ca proiectul care va lega Bucuresti de Viena ar avea un impact major asupra cresterii numarului de pasageri pe calea ferata si ar permite circulatia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la ora.
Alte proiecte pe care autoritatile le-au propus partii chineze vizeaza modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferata Iasi-Giurgiu sau dezvoltarea a doua terminale multimodale pentru Portul Constanta.
Vicepremierul Liviu Dragnea se afla, în perioada 20-26 martie, în vizita de lucru în China, el fiind si coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la Bucure?ti, în 26 noiembrie 2013, a sefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze si statelor Europei Centrale si de Est. Comitetul a fost înfiintat în decembrie 2013. digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!