Casatoriile intre minori ar putea fi interzise in comunitatile rome

 

Familiile de romi care îsi casatoresc copiii minori vor fi sanctionate prin excluderea din comunitate, a stabilit ieri Staborul romilor de la Sibiu, condus de autointitulatul rege international al romilor, Dorin Cioaba. Logodna între minori va fi permisa în continuare, fara haine de nunta, rochie de mireasa si dar, a mai hotarât Tribunalul romilor. Pe de alta parte, deputatul PSD Madalin Voicu, reprezentant al etniei romilor, este de parere ca aceste cazuri nu sunt de competenta Staborului, ci a autoritatilor statului. Aliantele matrimoniale între copii nu sunt traditii specific tiganesti, ci importate din cultura majoritatii, a declarat Voicu, pentru cotidianul PUTEREA.

dorin cioabaStaborul reunit la Sibiu a decis ca în familiile de romi casatoriile copiilor sa se faca doar de la 16 ani, nu mai devreme, cum se practica pâna acum. „Timpul ne duce spre o lume mai moderna. Noi nu putem sa ramânem în urma, asa ca am decis: casatoriile sa se faca de la 16 ani, sa putem merge cu copiii la cununiile oficiale, la Primarie. Trebuie sa lasam copiii sa mearga la scoala”, a spus Dorin Cioaba, autointitulatul rege international al romilor si presedintele Tribunalului rom de la Sibiu. Cei care nu vor respecta aceasta decizie vor fi exclusi din comunitate si deferiti autoritatilor statului: Politia, Parchetul si Protectia Copilului, a mai anuntat Cioaba.

Casatorie nu, logodna da!

Potrivit acestuia, logodna între copii cu vârste sub 16 ani va fi permisa în continuare, ocazie cu care vor putea fi organizate petreceri, fara însa a se purta haine de nunta, respectiv rochie de mireasa, si fara a se strânge dar. Conform liderului rom, casatoria copiilor cu vârste cuprinse între 16 si 18 ani se va putea face cu acordul parintilor, asa cum, de altfel, prevede legislatia româneasca. Cioaba a sustinut ca Staborul de la Sibiu va înfiinta o comisie din care vor face parte persoane recunoscute din comunitate, ce vor veghea la respectarea acestei decizii.  Dorin Cioaba declara, în noiembrie anul trecut, ca în cadrul etniei se practica în continuare casatoriile timpurii, între copii minori, aceasta fiind una dintre problemele principale pe care trebuie sa le rezolve liderii etniei. „Sa recunoastem: la momentul de fata se practica înca, la romi, casatoriile timpurii. Dorim sa oprim acest lucru, dar nu se poate face de pe o zi pe alta”, a spus liderul rom.  Potrivit acestuia, datoria mai-marilor etniei este sa se implice în a le explica romilor ca educatia este principala sansa a copiilor, care ar trebui sa urmeze cât mai multe cicluri de scolarizare.

Citeste mai departe pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie